Прес-центр13 жовтня 2018, 07:10

Кремінщина відзначила День захисника

День захисника України встановлений 14 жовтня 2014 р. указом  Президента Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві. 
У 2015-му році Петро Порошенко сказав наступне: "14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому в минулому році, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я природно зупинив свій вибір на 14 жовтня ".
Свято, засноване на тлі загальної декомунізаціі і збройного конфлікту з Росією в Україні, наразі можна назвати одним з найважливіших свят у році. Традиції та формат його відзначення тільки - но формуються. Натомість, по своїй суті воно не є новим для українців, оскільки на Покрову Божої Матері відзначається і День Українського козацтва, і День створення УПА. 
В переддень відзначення Дня захисника України у Кремінському районному будинку культури пройшло урочисте зібрання за участі жителів громади, військовослужбовців ЗСУ, учасників проведення АТО/ООС, учнівської молоді навчальних закладів, громадськості, керівників району і міста, а також святковий концерт «Слава Україні! Героям слава!».
Користуючись нагодою, військовослужбовцям, що наразі несуть службу на території району, були вручені Почесні грамоти районної державної адміністрації та районної ради. Грамотами відзначені і креміняни, які є учасниками проведення АТО, а також вихователі обласного закладу «Кадетський корпус імені Героїв «Молодої Гвардії». 
Вітаючи шановне зібрання зі святом, голова РДА Наталя Чехута сказала: «В переддень відзначення Дня захисника України я хочу подякувати та вклониться від імені кожного з нас нашим оборонцям – мужнім жінкам і чоловікам, які наразі захищають незалежність України. Кожну годину, кожну хвилину ми навчаємось, працюємо, розважаємось. І все це завдяки їм. Пам’ятаймо про це!». 
Цього дня в залі були присутні рідні та близькі наших земляків, які загинули у зоні проведення антитерористичної операції. Керівники району передали їм примірники другого тому «Книги пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України». 
Пам'ять Олександра Горобинського, Олексія Титаренка,Андрія Чуприни, Віктора Чорнобая, а також всіх загиблих за незалежність України, за мир і спокій кожного з нас вшанували хвилиною мовчання. 
З побажаннями здоров’я, щасливого майбутнього, миру і єдності колективи і солісти районного будинку культури подарували присутнім у залі концерт. 
Наприкінці урочистого зібрання поклали квіти до Меморіалу Слави загиблим воїнам у Другій світовій війні та до пам’ятного знаку Героям України.