Прес-центр12 квітня 2018, 13:04

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

11 квітня 1945 року в’язні Бухенвальда, дізнавшись про підхід союзних військ, успішно здійснили збройне повстання, обеззброїли і захопили в полон більше 800 есесівців і солдатів охорони, взяли в свої руки керівництво табором. Здійснивши повстання, в’язні Бухенвальда врятувалися від знищення, так як гітлерівська влада напередодні віддали наказ про фізичне винищення усіх ув’язнених.
Крім Бухенвальда і Дора існували й інші концтабори: Освенцім, Майданек, Маутхаузен, Штутгоф, Заксенхаузен, Треблінка. З 18 млн громадян країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні табори, було знищено понад 11 млн. чоловік. Система концтаборів у Німеччині була ліквідована разом з розгромом гітлеризму, засуджена вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі.
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів у всьому світі відзначається пам’ятними заходами, зустрічами колишніх в’язнів фашизму, поминанням загиблих, поклонінням їх пам’яті, покладанням квітів до могил та місць поховання жертв фашизму. 
Наразі у Кремінському районі проживає 27 громадян, які мають статус жертв нацистських переслідувань. Звичайно, що всі вони вже у досить поважному віці. Трьох із них – Ніну Андріївну Гриценко, Раїсу Іванівну Касланову та Володимира Миколайовича Стеценка днями відвідали заступник голови районної адміністрації Лариса Махура, керуючий справами апарату районної ради Наталія Селіщева, голова районної організації ветеранів України Олександра Старикова. Поспілкувавшись із колишніми в’язнями, візитери побажали їм здоров’я. Пережив свого часу нацистське страхіття, ці люди прожили довге і змістовне життя.