Прес-центр13 вересня 2018, 15:09

13 вересня заступником голови райдержадміністрації Ларисою Махурою проведена нарада з питань профілактики злочинності серед неповнолітніх.

В ній взяли участь начальник служби у справах дітей Антон Іваник, начальник Кремінського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» Тетяна Костоглод, прокурор Кремінського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури Марина Шаройкіна, старший інспектор з ювенальної превенції Кремінського відділу поліції, майор поліції Світлана Шпотя, заступник директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Єременко, методисти районного методичного кабінету відділу освіти Світлана Гаврилюк та Наталія Богомолова.
На початку заходу Лариса Махура висловила занепокоєння станом дитячої злочинності у районі і зауважила, що наразі необхідно знайти дієві шляхи подолання цієї проблеми спільними зусиллями. На думку присутніх, одним із методів подолання цього явища є активна профілактична робота серед молоді. 
Серед іншого обговорили й організаційні питання. Начальник служби у справах дітей Антон Іваник наголосив на необхідності продовження практики проведення на території району комплексного обстеження сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, спільних профілактичних виїзних рейдів по району.
Начальник Кремінського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» Тетяна Костоглод та прокурор Кремінського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури Марина Шаройкіна запевнили в готовності надавати правову допомогу в межах їх компетенції та запропонували провести анкетування серед учнівської молоді щодо правознавчих питань, які іх турбують.
Надалі про стан злочинності серед неповнолітніх інформувала старший інспектор з ювенальної превенції, майор поліції Світлана Шпотя. Вона зауважила, що у минулому році злочинів, скоєних неповнолітніми, було зафіксовано 17, на вересень 2018 таких правопорушень – 11, на обліку перебувають 13 неповнолітніх, як і попереднього року. Також Світлана Шпотя наголосила на необхідності продовження співпраці усіх зацікавлених служб у подальшій спільній роботі зі зниження рівня злочинності серед дітей та учнівської молоді, а також впроваджувати правові проекти ПРООН. 
Наталія Єременко запропонувала проводити більше інтерактивних заходів, відеолекторіїв з профілактики злочинності та негативних проявів в учнівському середовищі, а також розповіла про майбутню співпрацю з учнівською молоддю щодо вирішення конфлікних ситуацій, зняття агресії як одного з чинників зростання злочинності через медіацію.
Фахівці відділу освіти райдержадміністрації надали комплексний план заходів щодо профілактики злочинності серед неповнолітніх, який включає в себе запровадження в закладах освіти «Школи порозуміння» як одного з засобів формування безпечного освітнього середовища, спільну реалізацію правопросвітницького проекту «Я маю право!», акції «Стоп булінг!», програми «Шкільний офіцер поліції», подальше розширення мережі гурткових секцій та залучення до них дітей із девіацією. 
За результатами обговорень заступник голови райдержадміністрації Лариса Махура дала доручення службі у справах дітей розробити районний план заходів щодо профілактики злочинності серед неповнолітніх.