Прес-центр11 грудня 2019, 09:12

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Багато років у районі існує громадська організація «чорнобильців».
Кремінське районне товариство «Союз Чорнобиль» було створене з метою захисту прав та інтересів учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, постраждалих внаслідок аварії, а також членів їх сімей.
Усього на Кремінщині проживає 170 осіб, які мають відповідний статус І, ІІ або ІІІ групи. Зокрема, 52 особи – це ліквідатори, які наразі за станом здоров’я мають інвалідність.
Окрім статутних завдань, представники організації беруть участь у громадському житті, беруть участь у різноманітних заходах. В числі небагатьох громадських об’єднань, товариство щорічно підписує меморандум про співробітництво із районною державною адміністрацією та районною радою. Голова «Союз Чорнобиль» Анатолій Мельник є членом громадської ради при райдержадміністрації.
14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. За традицією, в переддень відзначення цієї дати члени товариства збираються разом, спілкуються про наболіле, про якісь життєві моменти. На зустріч запрошують керівників району. В цей день обов’язково згадують загиблих і померлих ліквідаторів аварії та покладають квіти до пам’ятного знаку у місті Кремінна.
На ліквідацію вибуху на ЧАЕС, еквівалентного трьомстам бомбам, скинутим на японське місто Хіросіма у 1945 році, були спрямовані сотні тисяч пожежників, правоохоронців, добровольців і мобілізованих. Основне завдання – загасити реактор і зібрати розкидані навколо шматки ядерного палива. Полум’я на ЧАЕС гасили понад 200 тисяч ліквідаторів. Усі вони отримали високі дози радіації. Десятки тисяч з них смертельні. Такою ціною вдалося врятувати світ від ще серйознішої катастрофи – сильного водневого вибуху на місці зруйнованого реактора.
Не допустити повторного вибуху вдалося, відкачавши так звану важку воду, яка накопичилася під реактором. Для цього добровольці за шаленої радіації вручну пробивали стіни реактора та прокладали туди шланги. Завдяки їм до кінця травня таки вдалося загасити реактор. А до листопада 1986 залити бетоном саркофаг. Паралельно в радіусі 30 кілометрів навколо ЧАЕС у зоні відчуження відселили майже 2,5 мільйони людей.