Прес-центр20 cічня 2021, 14:01

1683 дітям з Кремінського району надано статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

1683  дітям  з Кремінського району надано статус  постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Відповідно Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2017 р. № 268, право на отримання статусу мають діти, а також особи, які  під час здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років (повноліття) і  отримали поранення, контузію, каліцтво; зазнали фізичного та сексуального насильства; були викрадені або незаконно вивезені за межі України; залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань; незаконно утримувалися, у тому числі у полоні; зазнали психологічного насильства.

Кремінською районною державною адміністрацією  проведено  значну роботу щодо встановлення відповідного статусу.

Всі питання щодо надання статусу розглядались на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини Кремінської райдержадміністрації, натомість підготовча робота здійснювалась службою у справах дітей Кремінської РДА.
На сьогоднішній день  1683 дитини  Кремінського району отримали відповідний статус, із них 1293 мешкають на території Кремінської ОТГ. Всі ці діти вважаються таким, що зазнали психологічного насильства, яке не потребує доведення.

Додамо, що 16 січня 2020 року внесено зміни до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, статтю 21 Закону України "Про загальну середню освіту" доповнено частиною п’ятою такого змісту: "Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, та навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".