Прес-центр16 лютого 2018, 14:02

16 лютого у Кремінській районній дитячій музичній школі пройшла відкрита лекція «Святочний цикл українців. Масляна чи Колодій?».

Лекцію провела українська співачка, художниця, науковець, громадський діяч, волонтер, президент мистецької агенції «Територія А», заслужена артистка України Анжеліка Рудницька.
Анжеліка розповіла про останній напередодні Великого посту тиждень, Його ще називали Бабським тижнем або попросту Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом. 
Головним частуванням на Масницю є млинці з різним начинням чи просто зі сметаною та вареники із сиром і сметаною, оскільки млинець - це символ Сонця та чоловічого начала, а вареник – це символ Місяця та жіночого начала.
Анжеліка звернула увагу, що аналогів Колодія немає більше ні у якого народу. Кожен день масляного тижня має свою назву і вимагає певних ритуалів. Ось, наприклад, останній день Масниці - Прощена неділя. Всі просять один в одного прощення, звільняючись від гріхів перед Великим постом.
Цього ж дня у музичній школі відбувся майстер-клас із автентичного співу. Його провела провідний спеціаліст Центру фольклору та етнографії Інституту Філології КНУ ім. Шевченка, керівник гурту «Стодивниця», солістка гурту «ГуляйГород» - Ірина Барамба. У проведенні майстер-класу взяли участь вихованці коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв.
Участь у цих двох мистецько – просвітницьких заходах взяли працівники закладів культури, освіти, учні навчальних закладів.