Прес-центр18 липня 2018, 16:07

18 липня перший заступник голови РДА Володимир Позняк провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати та інших виплат

18 липня перший заступник, виконуючого обов’язки голови  районної державної адміністрації  Володимир Позняк провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Нагадаємо, що до повноваження комісії входить розгляд своєчасності та виплати в повному обсязі заробітної плати, встановлення заробітної плати не нижче мінімального рівня, обумовленого чинним законодавством,  та розгляд питань щодо легалізації виплати зарплати та зайнятості населення.

На засіданні були присутні члени комісії, а також запрошені керівники підприємств та голови фермерських господарств.

До порядку денного цього разу біли внесені питання: заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах району станом на 1 липня 2018 року, застосування фермерськими господарствами нелегальних трудових відносин із найманими працівниками.

Про стан заборгованості із заробітної плати доповіла начальник відділу з питань праці управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Тетяна Осипенко, яка коротко прокоментувала ситуацію щодо існуючої заборгованості із заробітної плати по підприємствах-боржниках району, керівники яких запрошені на дане засідання комісії.

Станом на 01 липня 2018 року заборгованість із виплати заробітної плати по району складає 1748,5 тис. грн.,  з них на економічно активних підприємствах – 159,3 тис. грн. (КП «Кремінна – комунсервіс» - 55,4 тис. грн., КП «Бараниківське СКГ» – 93,3 тис. грн., ТОВ «Форест плюс» - 10,6 тис. грн.) та 1589,2 тис. грн. по підприємству – банкруту ПАТ «Кремінський завод «Хімавтоматика».

За підсумками засідання тимчасової комісії  було рекомендовано запрошеним представникам підприємств - боржників прийняти відповідні рішення щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати перед найманими працівниками у найкоротший термін.

У засіданні комісії взяли участь представники Головного управління Держпраці у Луганській області, які довели до керівників запрошених підприємств та голів фермерських господарств норми законодавства  про працю, відповідальність за неоформлених працівників, які в свою чергу позбавлені офіційної заробітної плати і не тільки. Мова йде про неотримання ними гарантованого отримання соціальних виплат, зокрема, оплату тимчасової непрацездатності, виплату втраченого заробітку у зв’язку з втратою працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, виплату допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, одержання пенсії по досягненню пенсійного віку чи по інвалідності, а в майбутньому гідної пенсії.

На засіданні було наголошено, що роботодавцям слід пам’ятати про необхідність проаналізувати суть відносин з фізичною особою і тільки потім робити вибір на користь того чи іншого договору, адже підміна понять у цьому випадку може коштувати занадто дорого. Річ у тім, що зараз проводиться активна кампанія за участю працівників Держпраці з легалізації трудових відносин. За використання праці неоформлених працівників роботодавці несуть відповідальність у вигляді  штрафу згідно з ст.265 КЗпП у розмірі 30 мінімальних заробітних плат за кожного неоформленого.

По закінченню засідання комісії у формі діалогу усі присутні отримали від спеціалістів Головного управління Держпраці у Луганській області відповіді на актуальні для них запитання.