Прес-центр17 лютого 2021, 14:02

19 лютого відбудеться громадська акція «Ангели пам’яті»

19 лютого відбудеться громадська акція «Ангели пам’яті».

День Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Цей день має жалобний характер, оскільки пов’язаний із трагічними подіями масової загибелі громадян 18-20 лютого 2014 року. Разом із тим він покликаний вшановувати не смерть, а боротьбу за гідне та вільне життя, жертовність і відвагу. Загиблі учасники Революції Гідності мають стати прикладом для наслідування через свою чітку громадянську позицію та готовність її виборювати.

20 лютого 2014 року стало не просто датою чергової офіційної події в календарі, а своєрідною точкою неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, до старих корупційних схем, а також маркером протидії «багатовекторності», а насправді – проросійському тяжінню у зовнішньополітичному курсі.

В День вшанування Героїв Небесної Сотні проходять  різноманітні заходи, зокрема, ініційовані громадськістю. Так, 19 лютого 2021 року вкотре  відбудеться тиха акція «Ангели пам’яті», ініціатором якої стала українська співачка та громадський діяч Анжеліка Рудницька

В Алеї Пам’яті Героїв  Небесної Сотні у Києві цьогоріч  акція  пройде 19 лютого об 11.00. Поминати загиблих за Україну білими ангелами будуть і в інших населених пунктах.

Долучитись до акції просто. Для цього слід  вирізати янгола з паперу або виготовити його у вигляді поробки, прив'язати до гілки дерева. За бажанням – принести до цього місця і запалити свічку, подумки загадати чоловіків і жінок, які душу й тіло поклали  за нашу свободу.

Назва «Небесна Сотня» виникла за аналогією з основними структурними одиницями самооборони Майдану – сотнями. Вперше вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності 21–22 лютого 2014 року. 21 лютим датовані вірші поетес Людмили Максимлюк та Тетяни Домашенко, у яких використане словосполучення «Небесна Сотня». Наступного дня про Героїв Небесної Сотні вже говорили зі сцени Майдану та писали в  Інтернет-ресурсах.