Прес-центр22 лютого 2019, 15:02

21 лютого в райдержадміністрації пройшло засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

На порядку денному засідання стояли питання щодо сім’ї, гендерної рівності, дискримінації за ознакою статі, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а також питання організації роботи із виконання Закону України «Про Внесення змін до Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», який набрала чинності 11 січня 2019 року.
Начальник управління соціального захисту населення Юлія Коротич в своєму виступі доповіла, що необхідно координувати заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Координація повинна бути спрямована на забезпечення комплексного та узгодженого реагування на випадки домашнього насильства та здійснення відповідного до закону повноважень у цей сфері.
Начальник відділу контролю за правильністю призначення та виплати пенсії та соціальної допомоги управління соціального захисту населення Оксана Лосєва розповіла про важливі нововведення закону - текст закону містить чіткі та деталізовані визначення ключових понять, розставлено акценти на пріоритетності захисту дитини, розширено коло осіб, насильство між якими вважається домашнім, розподіл повноважень у наданні допомоги постраждалим від домашнього насильства широкому колу органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, а також державним та недержавним установам і організаціям та інше.
Наразі в районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» зазначена категорія «кривдників» на обліку не перебувають, реалізація пробаційних програм не застосовується. Це обумовлено тим, що вище зазначений закон нещодавно набрав чинності.
Комісією було вирішено продовжувати роботу з вищезазначених питань.