Прес-центр22 травня 2017, 11:05

22 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день біорізноманіття

22 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день біорізноманіття, темою   якого у 2017 році стало «Біорізноманіття та сталий туризм». Тема обрана у зв’язку із проголошенням Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 2017 року Міжнародним роком сталого туризму.

Відзначення дня біорізноманіття у рамках цієї теми – це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні питання збереження і невиснажливого використання біорізноманіття у контексті розвитку туризму та зменшення негативного впливу туризму на біорізноманіття і довкілля. Багато видів туризму безпосередньо залежить від біорізноманіття (екотуризм, агротуризм, оздоровчий туризм тощо), через що підтримка біорізноманіття є обов’язковою умовою в організації туристичної діяльності. Їх гармонійний розвиток і співіснування на взаємовигідній основі передбачає отримання вигод від туризму для покращення стану біорізноманіття та екосистем, а також отримання вигод від біорізноманіття для розвитку туризму.

               «Біологічне різноманіття» означає різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземних, морських та інших водних екосистем, а також екологічні комплекси, частиною яких вони є; це включає в себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманіття екосистем.
            Біологічне різноманіття, або біорізноманіття, - це термін, який використовується для опису різноманітності життя на Землі в усіх її проявах. Існуюче сьогодні біорізноманіття є результатом еволюції, що триває мільярди років під впливом природних процесів і під все зростаючим впливом антропогенних факторів. Біорізноманіття утворює «павутину життя», невід'ємною частиною якої є ми, і від якої ми повністю залежимо.
               Біорізноманіття часто розглядається з точки зору багатства видового різноманіття рослин, тварин і мікроорганізмів. В даний час описано близько 1,75 млн. видів, більшу частину яких складають малі істоти, такі, як комахи. На думку вчених реальне число видів становить близько 13 мільйонів. Однак цей показник, за різними оцінками, варіює від 3 до 100 мільйонів.

            Біорізноманіття включає також генетичні відмінності в межах кожного виду, наприклад, відмінності між сортами сільськогосподарських культур і між породами домашньої худоби. Хромосоми, гени і ДНК - це «цеглинки», які визначають унікальність кожного індивідуума і виду.

               Іншим аспектом біорізноманіття є різноманітність екосистем, які, наприклад, зустрічаються в пустелях, лісах, болотах, горах, озерах, річках і сільськогосподарських ландшафтах. Живі істоти екосистем, в т.ч. і люди, утворюють спільноти, які взаємодіють один з одним, а також навколишнім їх повітрям, водою і грунтом.
               Земля стала придатним для життя людей місцем завдяки існуванню різних форм життя і їх взаємодії один з одним і з навколишнім їх середовищем. Біорізноманіття забезпечує величезну кількість товарів і послуг, які підтримують життя людей.
               У 1992 році світові лідери на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро дійшли згоди про стратегію «сталого розвитку», яка передбачає задоволення наших потреб і, одночасно, збереження здорового та життєздатного світу для майбутніх поколінь. Одним з ключових угод, прийнятих в Ріо, стала Конвенція про біологічне різноманіття. Даний договір, підписаний більшістю урядів світу, встановлює зобов'язання з підтримки екологічної основи світу при здійсненні діяльності з економічного розвитку. Конвенція встановлює три основні цілі: збереження біологічного різноманіття, стале використання його компонентів і спільне одержання на справедливій і рівній основі вигод, пов'язаних з використанням генетичних ресурсів.
               Конвенція про біологічне різноманіття є відображенням зростаючої прихильності світової спільноти принципам сталого розвитку. Вона є суттєвим кроком вперед по шляху збереження біологічного різноманіття, сталого використання його компонентів і спільного отримання на справедливій і рівній основі вигод, пов'язаних з використанням генетичних ресурсів.
               Цілі Конвенції нерозривно пов'язані один з одним, і так як предмет її розгляду має настільки важливе значення для майбутнього людства, то вона по праву вважається знаменною віхою в історії міжнародного права. Конвенція вперше в історії визнає, що збереження біологічного різноманіття є «спільним завданням усього людства» і невід'ємною частиною процесу розвитку.

            Біорізноманіття, на рівні видів і екосистем, являє собою важливу основу для багатьох аспектів туризму. Визнання великого значення для туризму економіки привабливих ландшафтів і багатого біорізноманіття лежить в основі політичної і економічної справи з метою збереження біорізноманіття. Багато питань, що розглядаються в рамках Конвенції про біологічне різноманіття, безпосередньо впливають на туристичний сектор. Добре керований туристичний сектор може внести істотний внесок у зниження загрози, а також підтримувати або збільшувати ключові популяції диких тварин і цінності біорізноманіття за рахунок доходів від туризму.

З більш детальною інформацією щодо Конвенції про біорізноманіття та Міжнародного дня біорізноманіття можна ознайомитись на сайті Конвенції  https://www.cbd.int.

Відділ підприємництва   та торгівлі райдержадміністрації (Інформація підготовлена за матеріалами сайту: https://www.cbd.int.)