Прес-центр16 грудня 2019, 08:12

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія.

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.
30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Тому саме 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про встановлення цієї пам’ятної дати був підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.
В числі тих, кто зупинив поширення згубної радіаційної хвилі, були і жителі Кремінського району. 33 роки – це значний проміжок часу для людського життя. Але не для спогадів. Тому й збираються кремінські «чорнобильці» двічі на рік біля пам’ятного знаку у центрі міста Кремінна – щоб покласти квіти в пам'ять про загиблих і померлих ліквідаторів.
13 грудня покласти квіти до пам’ятного знаку ліквідаторам наслідків аварій на Чорнобильській АЕС прийшли члени районного товариства «Союз Чорнобиль» на чолі із керівником громадського об'єднання Анатолієм Мельником, представники районної державної адміністрації, районної і міської рад, Кремінського міськрайонного відділу ДСНС.
Після покладання, за традицією, члени товариства поспілкувались у більш неформальній атмосфері у районному будинку культури.