Прес-центр27 вересня 2018, 08:09

27 вересня відзначається Всесвітній день туризму.

Туризм в сучасному розумінні, як масове явище і широкодоступна можливість здійснення подорожі, виник порівняно недавно - на початку минулого століття. Стрімко набираючи обертів, це явище стало настільки популярним, що туризмом в тій чи іншій мірі стали займатися більшість людей, особливо, в розвинених країнах.
Поняття туризму почало швидко обростати специфічними термінами і визначеннями. Це і діловий туризм, і туризм для відпочинку, розважальний та освітній туризм, і ціла маса найрізноманітніших форм і напрямків.
Метою відзначення Дня туризму є не тільки пропаганда туризму, а й широке висвітлення його внеску в економіку як окремих регіонів, так і світового співтовариства в цілому, а також подальший глибокий позитивний розвиток міжнародних зв’язків усіх країн. 
Туристична галузь має велике значення для розвитку економіки та соціальної сфери району, це важливий засіб культурного і духовного розвитку громадян. Аналізуючи розвиток туризму в Кремінському районі, необхідно відзначити, що останнім часом значна увага приділяється розвитку матеріально-технічної бази різних видів та напрямків туризму, популяризації туристично-рекреаційного потенціалу району та залученню учнівської молоді до пізнання природи та історико-культурної спадщини рідного краю.
На сьогодні інфраструктуру туризму району складають сім баз відпочинку («Сосновий бір», «Лісова поляна», «Угольок», «Будинок мисливця», «Зоря», еко-отель «Лесовичок», міні-готель «Лєсная»), три оздоровчих заклади відпочинку для дітей («Мрія», «Зоря», «Соснова Роща»), один готельний комплекс «ПриЛісне». 
З метою сприяння розробці інноваційних та інвестиційних проектів у туристично-рекреаційній галузі району, райдержадміністрацією надається інформаційно-консультативна та методична допомога суб’єктам господарювання стосовно розробки проектів. Так, спільно з управлінням економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації було розроблено проект «База відпочинку «Лісова Поляна» - центр розвитку туризму», який переміг у конкурсному відборі проектів, що фінансуються за рахунок ДФРР у 2018 році. Роботи щодо відновлення вже розпочаті. Вартість проекту становить 3137,6 тис. грн. Підприємством розроблено проект і на 2019 рік, яким передбачається продовження реконструкції бази відпочинку. Такий же проект підготував «ПЗОВ «Мрія».
З метою вирішення проблемних питань в туристичній сфері, діє Програма розвитку туризму в Кремінському районі на 2017 – 2018 роки, реалізація заходів якої сприяє активізації підприємницької діяльності суб'єктів господарювання всіх форм власності, збільшенню обсягу конкурентоспроможних туристично-оздоровчих послуг, підтримці рекламно-інформаційної діяльності. 
В рамках реалізації заходів Програми з метою популяризації туристично-рекреаційного потенціалу Кремінського району, проведення пропаганди інвестиційно-привабливих туристичних об’єктів району, райдержадміністрацією розроблено інформаційно-рекламну продукцію із символікою району. Дана продукція розповсюджується під час участі у виставкових заходах, приймання делегацій різного рівня, проведення круглих столів та урочистих заходів з нагоди державних та професійних свят.
Популяризація Кремінщини здійснюється і за допомогою засобів мережі Інтернет. Так, завершено розробку електронного фотоальбому Кремінського району «Кремінщина 360» з сферичними панорамами, які дають змогу відвідати різноманітні місця Кремінщини: храми, пам’ятки природи, місця відпочинку. Фотопанорами розміщені на сайті Кремінської районної ради під вкладкою «Кремінщина 360» (http://rajrada-krem-lg.ucoz.ua/index/360/0-276).
Отже, День туризму – це свято всіх, хто хоч раз відчув себе в ролі мандрівника, вибираючись з щоденної буденної суєти в ліс або на поле, на берег річки або озера, на море чи курорт, а також в інші місця, на які так багата наша улюблена земля! Цілком природно, що це свято і тих, хто сам безпосередньо зайнятий у цій сфері - сфері туристичного бізнесу. Свято персоналу та керівників готельних комплексів, співробітників туристичних компаній і музейних працівників, а також всіх, хто намагається професійно забезпечувати наш повноцінний відпочинок. Зі святом всіх, небайдужих до туризму людей!