Прес-центр10 серпня 2017, 10:08

9 серпня відбулось чергове засідання громадської ради.

9 серпня відбулось чергове засідання громадської ради.

В ньому взяли участь перший заступник голови РДА Роман Мар’ясов, представники відділу Національної поліції, ветеринарної служби, волонтери, які опікуються захистом бездомних тварин.  Від  виконкому  міської ради, яка на цей час є районним центром, представників на засіданні ГР не було. Натомість, як повідомив голові громадської ради міський голова Юрій Прокопенко, аналогічне питання вони планують розглянути на громадській раді при міській раді вже на наступному тижні.

Чим керувались  члени громадської ради, коли хотіли винести дане питання на обговорення? По – перше, необхідністю  підвищити рівень гуманного ставлення до  братів наших менших і привернути до цього увагу якнайбільшого кола людей. По – друге, проаналізувати чи, принаймні, з’ясувати рівень виконання громадянами та органами влади і місцевого самоврядування  норм законодавства в цій сфері. І по – третє – запропонувати заходи задля того, щоб внаслідок  незадовільного стану речей по двом першим позиціям,   не постраждали невинні люди, зокрема, діти – від тих же безхатніх собак.  

Як сказала на засіданні громадської ради мешканка міста Лариса, вона достатньо часто бувала за кордоном і має певні спостереження:  «Наприклад, в Америці, ви практично не побачити на вулиці безхатнього пса. Більше того, будьте готові до того, що для придбання тваринки з притулку, у вас запросять характеристику».

Голова ГР Валентина Шевченко відзначила: «Щоб зрушити питання з мертвої точки, можна скористатись і більш територіально близькими прикладами».  Так, на засіданні згадувались Попасне та Новопсков, де органи місцевого самоврядування пішли шляхом виділення з бюджету коштів на проведення стерилізації тваринок, які не мають господарів.

Ще на засіданні йшлось про те, що якщо комусь відомо про «чоловіка, який травить на хитрому ринку собак і голубів, так би мовити, спеціальною   кашею»  або про «працівника певного підприємства, що потравив біля «Бруснички»  собак», треба негайно повідомляти про це на 102.  Закон достатньо суворий з такими «гуманістами».

За підсумками засідання було прийнято відповідну постанову рекомендаційного характеру.  Проте, зрозуміло, що про підсумки розгляду питання «Організація роботи по захисту безхатніх тварин у Кремінському районі»,  говорити передчасно. Вочевидь, це тільки початок складного процесу.