Прес-центр17 cічня 2019, 11:01

Актуально: що треба знати про кір.

За даними ВОЗ у світі щороку на кір хворіє 30-40 мільйонів дітей та 800 тисяч помирають від хвороби та її ускладнень. В Україні майже 2 роки тримає спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань відомих у світі. За 2017 рік зафіксовано близько 5000 випадків, а у 2018 році понад 50000. Нажаль, 16 хворих померли. Близько 40% захворілих – дорослі. У Кремінському районі за останній час на кір захворіло 20 людей. Більшість випадків виникли впродовж останнього місяця. Слід зазначити, що цю хворобу на територію Кремінщини було ввезено школярами з Київщини після поїздки на спортивні змагання. До цього випадків на кір у Кремінній не виникало 12 років. (У 2006 році зареєстровано 36 випадків і хворіли не щеплені проти кору). Поряд з цим у ряді високорозвинених країнах світу завдяки ретельному щепленню проти кору, наступ хвороби вже зупинено.
Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом. Він може жити в повітрі та на поверхнях понад 2 годин після того, як хвора людина покинула приміщення. 9 із 10 не імунних людей, що контактували з хворим будуть заражені і захворіють. 
Інкубаційний період (коли симптоми ще не проявляються) тримає від 6 до 21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура тіла, ніжить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей, іноді пронос та блювання. На 4 – 5 – й день хвороби з’являється червоний висип, якій починається на шкірі голови та обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба може тривати до 4 тижнів. Іноді клінічні прояви хвороби бувають нетиповими (малий висип, відсутність кашлю, відсутність враження слизовою оболонки очей, збільшення лімфовузлів та інші), що значно ускладнює діагностику хвороби. Тому для недопущення розповсюдження хвороби, особливо в період наявності випадків на кір, хворих осіб з висипом на шкірі і з підозрою на кір, особливо важливо вчасно ізолювати, лікувати та проводити діагностичні процедури.
Кір має серйозні ускладнення. Захворювання може привести до пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту – запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності і смерті. З 1000 людей які заразились кором 1 помирає, 1 захворіє на енцефаліт, 50 отримують важкі ускладнення, від яких страдають усе життя
Усі діти та дорослі, які не робили щеплення проти кору і не хворіли на кір, під загрозою. У дорослих кір має зазвичай набагато тяжчий перебіг. Дуже рідко хворіють і щеплені особи, але у них кір має легкий перебіг та не ускладнюється.
Проте шляхом щеплення захворюванню можна запобігти. Вакцинацію проти кору проводять уже понад 50 років і за цей час вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний засіб профілактики. Тільки за останні 16 років смертність від кору знизилась на 79 %, а це означає, що вакцини зберегли понад 20 млн. життів в усьому світі. Переважна більшість європейців мають щеплення проти кору за календарем, тож у 42 із 53 країн Європи поширеність кору вдалося зупинити. Проблемними залишаються ті країни де рівень охоплення щепленням недостатній. Нажаль, серед них й Україна. До речі, на Луганщині рівень щеплення дітей майже на належному рівні.
Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем вакцинацію проти кору проводять у віці 12 місяців, а планову ревакцинацію (повторно) у 6 років. Вакцина проти кору входить до складу трикомпонентної вакцини КПК ( проти кори, епідемічного паротиту, краснухи). Наразі в Україну поставляється високоякісна вакцина КПК бельгійського виробництва.
У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря. Не імунна дитина має отримати щеплення проти кору на протязі перших 72 годин з моменту контакту. У деяких випадках показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну. Існує міф, що дітям, які хворіють на бронхіальну астму, цукровий діабет та інші хронічні захворювання, вакцинація заборонена. Але насправді такі люди потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень для них значно вищий.
Кір не знає кордонів. Однак, якщо кір завезено з іншого регіону, то в середовищі, де рівень вакцинації не нижчий за 98%, хвороба не буде поширюватися.
Інформація підготовлена фахівцями Кремінського районного територіального медичного об’єднання.