Прес-центр15 cічня 2019, 16:01

Цінова ситуація на споживчому ринку Кремінського району

Відділом підприємництва та торгівлі управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації щодекадно здійснюється моніторинг цін на соціально значущі товари на споживчому ринку району. 
Так, протягом минулого року спостерігалась тенденція підвищення роздрібних цін на значну кількість груп продовольчих товарів, в т.ч. соціально значущих. З початку року в середньому здорожчили наступні товари: хліб та хлібобулочні вироби на 20 % (в середньому по області – на 25%), макаронні вироби та рис на 17% (в середньому по області – на 15%), молочна продукція на 15 % (в середньому по області – на 13%) та найбільш суттєво збільшилась роздрібна ціна наприкінці року на картоплю та овочі - від 25% до 70% (в середньому по області – від 46 до 80 %), на цибулю ріпчасту ціна зросла більше ніж в 2 рази.
Згідно аналізу оперативних даних по Луганській області, найдорожчими продуктами в районі залишаються масло вершкове, сало та м'ясо, в т.ч. м'ясо птиці. 
У порівнянні стану роздрібних цін на кінець 2018 року з цінами на кінець 2017 року необхідно відзначити незначне зменшення роздрібних цін на крупу гречану (до 16%), цукор (до 20%) та на яйце куряче (до 12%). 
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом січня - грудня 2018 року на споживчому ринку району не перевищують темпів, що спостерігаються в цілому по Луганській області, а середні роздрібні ціни району знаходяться в межах середньообласних роздрібних цін, що склалися на продовольчу групу товарів. 
Поряд з іншими причинами підвищення роздрібних цін на продукти харчування не останню роль зіграло і припинення державного цінового регулювання щодо ціноутворення на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів. Цінова ситуація на основні продовольчі товари в районі залежить від загальноекономічних тенденцій, які мають місце на споживчому ринку як Луганської області, так і України.
Товарна насиченість продуктами харчування в районі відповідає попиту населення, ситуація на споживчому ринку стабільна.