Прес-центр20 квітня 2018, 14:04

Держава на захисті дітей від жорстокого поводження

Згідно чинного законодавства кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість, захист гідності та найкраще забезпечення її інтересів.

Держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного, сексуального економічного та психологічного насильства, образ, недбалого й жорстокого поводження з нею, залучення до найгірших форм дитячої праці, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють, а також вживає необхідних заходів для забезпечення прав дітей, які стали свідками у кримінальному провадженні.

Але, на превеликий жаль, щодня через різні джерела ми дізнаємося про факти з приводу жорстокого поводження з дітьми.

Під поняттям жорстокого поводження з дітьми слід вважати будь-які форми фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над дитиною в сім’ї або поза нею, у тому числі:

втягнення дитини в заняття проституцією або примушування її до зайняття проституцією з використанням обману, шантажу чи уразливого стану дитини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства;

примушування дітей до участі у створенні творів, зображень, кіно- та відеопродукції, комп'ютерних програм або інших предметів порнографічного характеру;

ситуації, за яких дитина стала свідком кримінального правопорушення, внаслідок чого існує загроза її життю або здоров’ю;

статеві зносини та розпусні дії з дитиною з використанням: примусу, сили, погрози, довіри, авторитету чи впливу на дитину, особливо вразливої для дитини ситуації, зокрема з причини розумової чи фізичної неспроможності або залежного середовища, у тому числі в сім'ї;

будь-які незаконні угоди щодо дитини, зокрема: вербування, переміщення, переховування, передача або одержання дитини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану дитини.

Фізичне насильство у такому випадку є нанесення дитині батьками або особами, які їх замінюють, вихователями або іншими особами фізичних травм, різних тілесних пошкоджень, які заподіюють шкоду здоров’ю дитини, порушують її розвиток, або можуть позбавити життя. Фізичне насильство включає також залучення дитини до вживання наркотиків, алкоголю, отруйних речовин або медичних препаратів, що викликають одурманення.

Сексуальне насильство – протиправне посягання на статеву недоторканість, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітніх (використання дитини дорослою особою або іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб).

Психологічне насильство над дитиною- це постійна або періодична словесна образа дитини, погрози з боку батьків, опікунів, вчителів, вихователів, приниження її людської гідності, звинувачення її в тому, в чому вона не винна, демонстрація нелюбові, неприязнь до дитини, пред’явлення до дитини вимог, які не відповідають її віковим можливостям.

Економічне насильство над дитиною – це навмисне позбавлення житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які дитина має передбачене законом право, що може призвести до смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Служба у справах дітей райдержадміністрації здійснює прийом інформації про вчинення насильства в сім’ї, а також про випадки жорстокого поводження з дітьми, веде облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, в межах своїх повноважень вживає заходи щодо захисту прав дитини.

Не залишайтесь байдужими до дитячих страждань та повідомляйте про жорстоке поводження з дітьми.

 

Наша адреса: м. Кремінна, вул. Банкова, 3. (тел.. 3-17-38)