Прес-центр20 грудня 2019, 10:12

Днями відбулось чергове засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

На засіданні виконавці заходів у відповідній сфері доповіли про проведену роботу протягом четвертого кварталу поточного року.
Так, інформацію надали представники управління соціального захисту населення, центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, служби у справах дітей, районного центру зайнятості та сектору превенції Національної поліції.
Слід відзначити, що у фокусі уваги служб перебувають не тільки жителі районного центру. Як повідомила директор ЦСССДМ Ірина Смага, в рамках роботи спеціалізованого формування «Мобільний консультативний пункт соціальної роботи» спеціалістами Центру здійснено 12 виїздів по території Кремінського району, проведено 118 консультувань щодо профілактики домашнього насилля та ведення здорового способу життя (охоплено 118 осіб). Для забезпечення адресності та доступності надання соціальних послуг на території Боровенської, Єпіфанівської, Нововодянської, Новокраснянської, Новомикільської, Булгаківської сільських громад працювали міждисциплінарні команди, до складу яких входили спеціалісти КРЦСССДМ, служби у справах дітей, бюро правової допомоги, територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Кремінського відділу Національної поліції.
Начальник управління соціального захисту населення навела кількісні показники проведення у районі акції Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».
Директор Кремінського районного центру зайнятості Ліна Перепелиця в своєму виступі розповіла, що фахівцями центру зайнятості було проведено 6 семінарів «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці», 5 семінарів з гендерних питань, в якому взяли участь 76 осіб з числа громадян, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.
Начальник сектору превенції, капітан Кремінського відділу Національної поліції Ярослав Талалаєв розповів, що дільничні офіцери поліції виявляють осіб, які вчиняють насильство в сім’ї (домашнє насильство) або схильні до такої поведінки, та вживають превентивних заходів, передбачених законодавством і спрямованих на запобігання правопорушенням, пов’язаним з насильством у сім`ї, відповідно до норм Закону України «Про попередження насильства в сім’ї».
Протягом одинадцяти місяців поточного року працівниками Кремінського ВП було виявлено 63 факти вчинення домашнього насильства. Вказаних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 1732 КУпАП та поставлено на профілактичний облік для здійснення превентивної роботи з вказаними особами.
Починаючи з травня, на підставі спільного наказу МВС та Міністерства соціальної політики № 369/180 від 13.03.2019, працівники поліції почали здійснювати оцінку ризиків вчинення домашнього насильства. За результатами було складено 19 термінових заборонних приписів з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження та повторного вчинення, з них 17 відносно чоловіків та 2 відносно жінок.
Також протягом одинадцяти місяців було поставлено на облік 63 особи, з них 59 чоловіків та 4 жінки. Знято з превентивно обліку 90 осіб, з них 83 чоловіків та 7 жінок.
Додамо, що одним із завдань координаційної ради є синхронізація зусиль представників установ, організацій, громадськості, інших служб щодо вирішення проблеми запобігання та протидії домашньому насильству, проявам гендерної дискримінації, торгівлі людьми.