Прес-центр22 квітня 2021, 18:04

До 8 травня в Міловому збудують пам’ятний Дзвін

Очільник Луганщини Сергій Гайдай та народний депутат України Олексій Кузнєцов оглянули місце, де буде розташований цей пам’ятний знак у Міловому.

«Майже рік тому тут, в Міловому, був Президент Володимир Зеленський, який доручив встановити Дзвін у пам'ять за загиблими. Коли скінчиться ця неоголошена війна, нам доведеться багато кого пробачити. Та це буде дуже важко. Тому Дзвін примирення є дуже знаковим», – наголосив Сергій Гайдай.

Як зазначив Олексій Кузнєцов, сьогодні вони остаточно визначились із місцем, де буде встановлено Дзвін примирення. Таких дзвонів в Україні за завданням Президента Володимира Зеленського збудують загалом чотири – у різних куточках країни.

Перший з них встановлять у Міловому до 8 травня – Дня пам'яті та примирення.

Проєкт розроблено Дніпровським архітектором Сергієм Дербіним.

Його реалізують за позабюджетні кошти. Голова облдержадміністрації подякував за допомогу в реалізації заступнику керівника Офісу Президента Кирилу Тимошенку, Дніпропетровській облдержадміністрації, Юрію Голіку та Андрію Курляку.

Також там буде реставрований Меморіальний комплекс «Україна-визволителям», на території якого і встановлять пам’ятний знак.

Зокрема, вже внесені зміни до Програми економічного і соціального розвитку Луганської області щодо проведення науково-дослідних робіт та розроблення науково-проєктної документації. На цей час науково-проєктна документація погоджена Міністерством культури та інформаційної політики України. Триває процедура державної експертизи.

Проєкт «Реставрація пам’ятки історії національного значення «Меморіальний комплекс «Україна – визволителям» у смт Міловому Луганської області» планується реалізувати за кошти державного бюджету.

Слід зазначити, що Дні пам’яті та примирення проголошені Генеральною Асамблеєю ООН і відзначаються в Європі з 2005 року, в Україні - з 2015 року.

Ці дзвони символізують пам’ять загиблих та примирення між країнами учасниками Другої світової війни!