Прес-центр22 cічня 2021, 11:01

До Дня Соборності України: Олег Клименчуков вшанував пам'ять співавтора ІV Універсалу Микити Шаповала

До Дня Соборності України: Олег Клименчуков вшанував пам'ять співавтора ІV Універсалу Микити Шаповала.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки (1918 рік) й Акт Злуки українських земель (1919 рік).

Сьогодні Україна продовжує свою боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається головним національним пріоритетом. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму і окремих районів Донеччини та Луганщини.

До відродження Української держави на початку минулого століття мав безпосередній стосунок наш земляк  Микита Юхимович Шаповал.

Народився Микита Шаповал у Серебрянці - по той бік Дінця. Його дід жив у Кремінній, працював у лісі у Ново – Глухівському лісництві. Сім’я Шаповалів теж якийсь час проживала у Кремінній. Батько видобував вугілля на кремінській шахті. Микита ж навчався у місцевій церковно - парафіяльній школі, а пізніше – з 1898 по 1900 рік у  Ново - Глухівській державній лісовій школі. Одержані у лісовій школі знання він сповна застосував під час роботи на Донеччині, Харківщині, Полтавщині, Чернігівщині.

Микита Шаповал  працював в уряді Української Народної Республіки, був співавтором 4- го Універсалу про незалежність України.

У  2007 році  на будівлі Кремінського лісомисливського господарства  була встановлена Пам’ятна дошка з таким написом: «З 1898 по 1900 рік в Кремінній у Ново - Глухівській державній лісовій школі навчався Микита Юхимович Шаповал – визначний український громадський та політичний діяч, публіцист, поет і соціолог, співавтор ІV Універсалу. Навчання в лісовій школі стало базовою основою в його подальшій діяльності в якості директора Департаменту Лісових справ у складі уряду Української Народної Республіки».

22 січня голова Кремінської районної державної адміністрації Олег Клименчуков поклав квіти до пам’ятної дошки та привітав присутніх з Днем Соборності України.

Про «велета Донбасу», як охрестили Микиту Шаповала дослідники його різнопланової спадщини, розповів присутнім співголова фундації Шаповала Сергій Омельченко.

Послужний список державного службовця М. Шаповала вражає. Але яку б посаду він не обіймав, де б він не працював - від лісничого, шахтаря, підпоручика до літератора, публіциста, доктора соціології, провідного вченого - державотворця, кожен його крок наближав відродження вільної України:

Уранці йду...не оглядаюсь,

 Дивлюся пильно в далечінь,

І непохитно сподіваюсь

Побачить вільною хоч тінь...

У даль життя неполохливо

Я йду і буду вільно йти,

Аж поки мрія незрадлива

Вести захоче до мети... .