Прес-центр23 cічня 2018, 16:01

До подій Української революції

22 січня ми відзначаємо дві важливі події Української революції: проголошення незалежності першої у ХХ столітті української держави – Української Народної Республіки (1918) та проголошення рівно через рік Акта Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки (1919).

І ми дуже пишаємося, що до цієї події в певній мірі причетний наш земляк, визначний громадський та політичний діяч, публіцист, поет і соціолог, співавтор IV Універсалу Микита Юхимович Шаповал.

Народився Микита Шаповал у Серебрянці - по той бік Дінця. Його дід жив у Кремінній, працював у лісі- у Ново – Глухівському лісництві. Сім’я Шаповалів теж якийсь час проживала у Кремінній.Батько видобував вугілля на Кремінській шахті. Микита ж навчався у місцевій церковно- парафіяльній школі.Доля кидала сім’ю у різні куточки Донбасу. Але коли перед Микитою постало питання, де далі здобувати освіту - у Лисичанській штейгерській школі чи у Ново- Глухівській лісовій школі, - він вирішив піти по дідових стопах і стати лісівником. До лісової школи він був зарахований на “повний казенний кошт”.

У 1900 р. закінчив школу на відмінно. З Кремінної почалася його кар’єра лісівника. Одержані у лісовій школі знання він сповна застосував під час роботи на Донеччині, Харківщині, Полтавщині, Чернігівщині.

Микита Юхимович двічі обирався делегатом сільськогосподарських з’їздів, головою Всеукраїнської лісової спілки, а пізніше – директором лісового департаменту у Міністерстві земельних справ.

Він працював в уряді Української Народної Республіки, був співавтором 4- го Універсалу про незалежність України.

Політична практика і творча праця вченого- дослідника сприяла Микиті Шаповалу у виконанні головної мети свого життя- розробити науково обгрунтовану програму національно- соціального визволення України.

Його теорія соціального відродження України відповідає вченню про суспільство і спирається на український громадсько- політичний рух, закладений кращими синами нації, зокрема Т. Шевченко та М  Драгомановим.

Життя Микити Юхимовича формувалося в низинах українського народу, в простій селянсько – робітничій сім’ї і є прикладом для наслідування.

 “Мій шлях - це шлях від найнижчого рівня селянської свідомості до сучасного стану європейської культурної свідомості”. Так він писав про себе наприкінці короткого життя. Микита Шаповал - перший визнаний світовою наукою український доктор соціології.

Своїми науковими працями, своїми висновками і передбаченнями шляхів розвитку України він далеко сягнув у майбутнє, і пізнання його спадщини лише починає набирати розмаху.

Ми пишаємося, що Микита Шаповал народився в нашому краї, тут сформувався в українського патріота.

І сьогодні, коли відзначається День Соборності, ми вшановуємо пам’ять цєї видатної людини, визначного українського політичного і громадського діяча, лісівника, поета, письменника, публіциста, вченого- соціолога.

Здобутки попередніх поколінь продовжують своє життя в поколіннях прийдешніх.Вони допомагають, підтримують зберігати найсвятіше- пошану до справи наших батьків, дідів; справу боротьби за Українську державу.

Більш докладно про нашого видатного земляка Микиту Шаповала ви зможете дізнатися у районному краєзнавчому музеї.