Прес-центр10 cічня 2020, 15:01

До уваги суб’єктів підприємницької діяльності!

Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН з питань міграції, за фінансування Бюро з питань народонаселення, біженців та міграції Державного департаменту США розпочинає набір підприємців у новий проект, що має на меті зміцнення економічного потенціалу внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та уразливих мешканців Донецької та Луганської областей (тут і далі - території, підконтрольні уряду України), які зазнали наслідків конфлікту. Завдяки грантам на мікропідприємництво ВПО та члени приймаючих громад зможуть розширити наявний бізнес або започаткувати новий, а також створити додаткові робочі місця.

Проект передбачає надання відібраним бенефіціарам гранту на максимальну суму до 2 800 доларів США (у гривнях по поточному курсу ООН) у вигляді обладнання (не менше 70% від суми гранту), витратних матеріалів (до 20% від суми гранту) або оплати послуг (до 30% від суми гранту) для розвитку чи започаткування власного бізнесу в Донецькій чи Луганській областях.

ЗАПРОШУЮТЬСЯ:

Внутрішньо переміщені особи та місцеві мешканці, які вже мають або планують започаткувати бізнес у Донецькій чи Луганській областях. Перевага надаватиметься бізнесам, які вже працюють на момент подання заявки; віком від 18 до 67 років; з реалістичною бізнес-ідеєю та обґрунтованою потребою в обладнанні, яке необхідне для розвитку або старту бізнесу.

До участі в проекті будуть запрошені заявники, які відповідають одному чи кільком із наведених нижче критеріїв:

статус ВПО;

статус одинокого батька / одинокої матері;

статус учасник бойових дій згідно з пунктами 19 та 20 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

статус багатодітної родини (включно з опікунством);

поранення в результаті конфлікту на сході України у заявника чи членів його родини;

наявність повністю або частково зруйнованого житла в результаті конфлікту на сході України;

проживання заявника у 20-км зоні від лінії розмежування на сході України;

намір розширити або започаткувати бізнес у 20-кілометровій зоні від лінії розмежування на сході України;

інвалідність заявника чи членів його родини;

приналежність заявника до національної меншини;

низький дохід, часткова зайнятість або безробіття.

Додатковими перевагами будуть:

наявність офіційно зареєстрованого бізнесу, який здійснюється у Донецькій та/або Луганській областях (ФОП, ТОВ або інша юридична особа з часткою заявника у статутному капіталі не менше 60%);

наявність окремого приміщення для здійснення бізнесу (офісу, цеху, магазину);

наявність попереднього досвіду підприємництва;

відповідна освіта (професійні курси, підтверджена наявність необхідних навичок);

готовність заявника до офіційного найму додаткових працівників.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідність згаданим критеріям не означає автоматичного надання гранту, а лише дає підстави для розгляду відповідної заявки Міжнародною організацією з міграції.

 

НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ УЧАСТЬ, ЯКЩО:

заявник чи член його / її домогосподарства отримував будь-який грант на розвиток бізнесу від МОМ або інших організацій у період з січня 2019 року;

заявник має друзів чи родичів в МОМ чи громадській організації, яка буде втілювати проект.

Для учасників, які успішно захистили бізнес-плани, буде виділено грант на започаткування або розширення власної справи. У разі успішного захисту бізнес-плану ті заявники, які тільки мають намір започаткувати бізнес, повинні будуть зареєструвати ФОП/ТОВ після ухвалення бізнес-плану та підтвердити це відповідними реєстраційними документами.

Розмір грантової допомоги у вигляді профільного обладнання або оплати послуг (оренда приміщення, послуги реклами та інше) у разі успішного захисту бізнес-плану –

 до 2 800 дол.

Грант не фінансує купівлю вживаного обладнання.

Відбір учасників відбуватиметься на конкурсній основі: подання заявки та участь у захисті бізнес-планів не гарантує, що Ви станете учасником проекту.

Усі учасники мають бути готові співпрацювати з проектом, у тому числі надавати інформацію в ході ознайомчого візиту НУО, під час моніторингу МОМ та НУО, зустрічатися з представниками НУО та МОМ за потреби.

У разі викриття фактів надання недостовірної чи неправдивої інформації заявником, МОМ залишає за собою право відмовити у наданні гранту або скасувати позитивне рішення, якщо воно було ухвалене на підставі такої інформації.

З додаткових питань щодо участі у проекті Ви можете звернутися до Костянтина Дмитрієва на електронну пошту KDMYTRIIEV@iom.int