Прес-центр28 листопада 2018, 16:11

Голова райдержадміністрації Наталя Чехута провела координаційну нараду щодо правового режиму у зв’язку із введенням воєнного стану.

Участь у заході взяли представники правоохоронних органів, структурних підрозділів райдержадміністрації, міської ради, керівники окремих установ та підприємств району.
На початку заходу Наталя Чехута ознайомила присутніх с Указом Президента Петра Порошенка № 393 «Про введенням воєнного стану в Україні». 
Документом передбачається, що воєнний стан вводиться, в т. ч. і в нашій Луганській області, із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року. 
Як відзначила голова РДА, введення воєнного стану, зокрема, в нашому районі, не має наслідком автоматичне обмеження конституційних прав громадян. Більше того, не відбуватиметься обмежень у господарчій чи іншій діяльності; не заборонено проведення громадських, культурних, спортивних заходів. 
Однак райдержадміністрації, військовому комісаріату, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям необхідно провести підготовчу роботу - створити умови для здійснення в разі потреби відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки. Необхідно перевірити системи оповіщення, сховища, матеріальне забезпечення, відпрацювати план евакуації населення в разі загострення військових дій тощо.
Наголошено, що до завершення воєнного стану заборонено відключати від електропостачання об’єкти промисловості, ЖКГ, органів державної влади та місцевого самоврядування, військові об’єкти, об’єкти правоохоронних та контролюючих органів, водопостачання та водовідведення, котельні, медичні установи, транспортні мережі.
Також, головою РДА було зазначено, що в разі порушень прав людини, пов’язаних із перевищенням повноважень з боку різних структур або неправомірного, на думку громадян, застосування до них обмежень із посиланням на військовий стан, необхідно звертатись до районного відділу Національної поліції. Міський голова Юрій Прокопенко запропонував ввести «гарячу лінію» для звернень такого роду. 
Представник військового комісаріату акцентував увагу, що часткову мобілізацію буде проведено тільки в разі її оголошення Президентом України.
Наприкінці наради Наталя Чехута попросила всіх зберігати спокій, не розповсюджувати недостовірну інформацію, в т. ч. в соціальних мережах. «Ще раз наголошую: введення воєнного стану – це вимушений захід. Його основана мета полягає в тому, що в разі можливої ескалації військової ситуації, ми будемо готові до адекватної реакції на неї», - сказала посадовець. 
За підсумками наради будуть надані відповідні протокольні доручення.