25 жовтня 2018, 11:10

Громадська рада при райдержадміністрації визначала напрямки поліпшення соціального захисту одиноких людей похилого віку.

В засіданні, що пройшло 24 жовтня, взяли участь заступник голови РДА із соціальних питань Лариса Махура, інші посадовці районної держадміністрації, директор районного центру по наданню соціальних послуг населенню Тетяна Коткіна, заступник головного лікаря Кремінського РТМО Павло Карпенко. 
Хід обговорення заявленої проблематики тривав у двох напрямках. Перший – це відсутність у самотніх людей можливості комунікації з оточенням, другий – недостатній рівень пенсійного забезпечення пересічної кількості громадян і, як результат, низький рівень їх життя.
Як зазначила Тетяна Коткіна, на її думку, вже зараз видно позитивний результат від децентралізації – на рівні громади краще «видно» людей, які потребують різного спектру соціальних послуг, в тому числі, це люди похилого віку. Крім того, органам місцевого самоврядування і ІГС (інститутам громадянського суспільства) необхідно працювати над соціальним замовленням. Відповідні законодавчі механізми є. Зокрема, це постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм, розроблених ІГС, для виконання (реалізації) яких надається соціальна підтримка. 
Також на засіданні йшлось про роботу паліативного відділення (хоспісу) на базі Кремінського РТМО, організацію дозвілля літніх людей, волонтерську допомогу потребуючим та інше. 
У підсумку проведення засідання громадської ради узагальнено низку пропозицій для врахуваннями органами влади, а також прийнято рішення створити на базі громадської ради робочу групу для відпрацювання стратегії вирішення проблем одиноких громадян похилого віку.