Прес-центр4 лютого 2019, 14:02

Інна Боярська: останні роки стали по-справжньому фінансово вдалими для наших закладів

Інна Боярська: останні роки стали по-справжньому фінансово вдалими для наших закладів.

Як посадовець (начальник відділу культури) і як людина, яку турбує розвиток сфери культури, вважаю нагальним і необхідним створення такого консультативно – дорадчого органу як Рада місцевого розвитку Кремінського району.  Її основне завдання – координація роботи органів влади, місцевого самоврядування та їх спільна відповідальність за розвиток району – це, на мою думку, передумова   загального, позивного результату.

Наразі культура відіграє дуже важливу роль у житті кожного з нас. Одним з основних чинників розвитку нації є високий рівень її культури. Діяльність галузі культури Кремінського району зосереджена на відроджені та розвитку культурної та мистецької спадщини, вивільненні творчої ініціативи громадян, розвитку традиційної народної творчості, пожвавленні культурного життя району. Виконання цих завдань було б не можливе, якби не підтримка з боку місцевої влади та прагнення діяти в інтересах громади. І тому хочеться  підбити підсумки виконаної роботи та згадати, чого вдалося досягти.

Насамперед, зазначимо, що мережа закладів культури у Кремінському районі  складається з 20 – ти  клубних закладів, до яких входить  КУ «Кремінський районний будинок культури», 2  - х шкіл  естетичного виховання – КУ «Кремінська районна дитяча  художня школа» та КУ «Кремінська районна дитяча музична школа»,   КУ «Кремінський районний краєзнавчий музей», 21 – єї  бібліотеки – філії,  об’єднаних у районну центральну бібліотечну систему (19 філій на селі і 2 центральних бібліотеки у місті  - центральна  районна бібліотека для дорослих і центральна  районна бібліотека для дітей).

З 1 січня 2019 року  до Красноріченської об’єднаної територіальної громади  було передано   9 закладів культури.

На цей час  в повному обсязі забезпечено видатки на заробітну плату працівників та  на оплату за комунальні послуги. Поряд з цим хочеться зазначити, що останні роки стали по-справжньому фінансово вдалим для наших закладів. За рахунок можливостей бюджету, а найголовніше – завдяки співпраці влади та громад виділялись кошти на покращення матеріально-технічної бази закладів та проведення інших заходів.

Всі креміняни та гості нашого міста мають змогу  насолоджуватися виглядом нашої відремонтованої ззовні і внутрішньо дитячої музичної школи, а її учні – навчатися у теплих класах. Проведені ремонтні роботи у 2016-2017 роках зараз дають змогу виділяти кошти на покращення матеріально - технічної бази.

У 2017 році були  виділені кошти на умовах обов’язкового співфінансування  з обласного бюджету та з місцевого бюджету на придбання музичних інструментів  для  музичної школи.

Протягом 2018 року для шкіл естетичного виховання придбано мультимедійний екран, ноутбук, проектор, принтер, комплектуючі для комп’ютера та меблі.

У 2016 році був проведений ремонт  районного будинку культури, а у 2017 році капітально відремонтували глядацька залу.  

Також у 2017 році пройшов капітальний ремонт частини приміщення районної бібліотеки для дітей, а в 2018  - му   проводилася заміна вікон на металопластикові у Кремінській РЦБС - за кошти обласного та районного бюджету.

За бюджетні кошти у  2018 році проведений капітальний ремонт м’якої покрівлі Варварівського СБК, придбано металеві двері та пандус для Нововодянського сільського будинку культури, проведено ремонт фойє, спортзалу та гурткової кімнати в Новокраснянському сільському клубі, замінені вікна вхідні двері у Кудряшівському сільському будинку культури.

Сподіваємось, така фінансова підтримка,  як результат концентрації зусиль органів влади і місцевого самоврядування – членів Ради місцевого розвитку, - буде продовжена,  і досить скоро всі наші заклади вийдуть на сучасний матеріально-технічний рівень.  А, отже, і основні завдання, які стоять перед культурянами, будуть виконані ще на більш високому рівні.