Прес-центр13 квітня 2018, 13:04

Історія УПА – це історія боротьби української держави за свою незалежність.

Українській повстанській армії, збройному крилу Організації українських націоналістів, у минулому році виповнилось 75 років. Вояки, які до неї належали, боролись одразу проти двох тоталітарних держав – нацистської Німеччини та Радянського Союзу. І хоч на меті вони мали створення української державності, проте вважались у часи СРСР «ворогами народу», бо чинили опір радянській тоталітарній системі. Результатом багаторічної ідеологічної війни проти УПА є наявність міфів про її діяльність, навіть, у свідомості сучасного покоління. Не говорячи вже про те, що тема Української повстанської армії є об’єктом для постійного маніпулювання ідеологів так званих ЛДНР. 
 До 75 – річчя УПА в Україні була підготовлена фотодокументальна виставка про досвід безкомпромісної боротьби УПА із нацистським і комуністичним тоталітарними режимами «УПА – відповідь нескореного народу. Повстанці проти нацизму і комунізму». Виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого Державного архіву Служби безпеки України. 
Побачити цю виставку можуть і жителі Луганщини – з початку року вона «подорожує» районними центрами та містами. Відкриття фотодокументальної виставки пройшло і в Кремінній, де вона пробуде протягом двох днів. 13 квітня на відкриття виставки у районній бібліотеці для дітей зібрались представники влади, громадськість та молодь. 
«Тему УПА не можна назвати достатньо вивченою на території нашого регіону. Тому виставка, на презентації якої ми присутні, - це спосіб розширити наявну у нас інформацію про діяльність повстанців» - сказала заступник голови РДА Лариса Махура. 
Депутат районної ради, вчитель історії за фахом, Людмила Підтинна згадувала, як зовсім недавно можна було зустрітись із фактами викривлення історичної правди про українських повстанців. 
Історія УПА – це історія боротьби української держави за свою незалежність. Чим краще ми знатимемо власну історію, тим меншою буде довіра до міфів, і тим менше шансів ми залишимо ворогу у сучасній, хай і гібридній, війні.