Прес-центр18 серпня 2021, 15:08

Кабмін схвалив Стратегію економічного розвитку Донеччини та Луганщини

Сьогодні, 18 серпня 2021 року, на своєму засіданні Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року.

Доповідачем виступив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Цей документ є продовженням презентації стратегічного бачення нашого з вами Уряду. Фактично це перший стратегічний документ, який розкриває на конкретному об’єкті ідеї, закладені у Національну економічну стратегію на період до 2030 року. До розробки Стратегії були залучені усі зацікавлені сторони – громади, бізнес, органи місцевої влади і самоврядування, наукові установи, понад двадцять центральних органів виконавчої влади, а також міжнародні партнери. Ми провели обговорення безпосередньо на Донеччині і Луганщині за участю усіх громад, що перебувають на лінії дотику. Вийшло близько 350 сторінок тексту і розрахунків», – сказав під час виступу Олексій Резніков.

Віце-прем‘єр наголосив, що Донецька і Луганська область зазнали катастрофічних руйнувань внаслідок збройної агресії з боку Рф, втрачено економічні ланцюги, порушено логістику, виникли нові загрози.

«Ситуацію можна виправити лише комплексними екстраординарними заходами. Моделюючи ці заходи, ми спиралися на очікування суспільства та бізнесу. І сприймати території вздовж лінії дотику варто як території нового розвитку і нових можливостей, а не як території кризи», – наголосив Віце-прем‘єр-міністр.

У якості головних очікувань і українські, і іноземні бізнесмени вказували на прозорість, передбачуваність та впевненість, верховенство права і правосуддя.

У той же час найбільшим очікуванням громадян є справедливість та визначеність, розуміння, що буде завтра. Саме тому в основі Стратегії – розвиток громад, адже без спроможних громад неможливий економічний розвиток будь-якого краю, в тому числі й Донбасу. В центрі Стратегії – люди, добробут яких ґрунтуватиметься на власних доходах.

«З урахуванням цих очікувань ми пропонуємо досить амбітну Стратегію перетворень. Ми пропонуємо якісно новий підхід до розвитку територій, що постраждали від війни. Спочатку йдеться про підконтрольні Уряду території. Але після деокупації заходи Стратегії можуть бути масштабовані й на інші райони Донеччини і Луганщини. Досягти цієї мети ми пропонуємо шляхом забезпечення сприятливих умов для інвесторів, які створять робочі місця і наповнять бюджети, аби уздовж лінії дотику створити «пояс успішності», – додав Резніков.

Відтак, для залучення інвесторів пропонується застосувати модель території пріоритетного розвитку, що передбачатиме:

● податкові, регуляторні, фінансові стимули, у тому числі – страхування воєнно-політичних ризиків;

● розвиток реального сектору економіки, індустріалізацію та інновації;

● розбудову критичної інфраструктури та логістики;

● розвиток регіонального ринку праці;

● налагодження комунікацій.

Варто наголосити, що економічна стратегія - це не тільки про розвиток мікробізнесу, малого і середнього підприємництва. Це документ про розвиток інфраструктурних сприятливих умов і для людей, які мають створювати цей бізнес, і для людей, які мають працювати в секторі підприємницької діяльності.

Якщо говорити про стратегічну інфраструктуру, можна виокремити такі проєкти:

● будівництво залізничної гілки у Луганській області;

● модернізація та електрифікація залізниці на Маріупольському напрямку;

● відновлення пасажирських та вантажних авіаперевезень;

● розвиток мережі доріг на Луганщині;

● будівництво сучасної траси Старобільськ-Краматорськ-Маріуполь;

● безпечний доступ до якісної питної води на території двох областей.

Нагадаємо, що 23 грудня на своєму засіданні Кабінет Міністрів України схвалив концепцію (https://minre.gov.ua/news/kabmin-shvalyv-koncepciyu-ekonomichnogo-rozvyt...) Стратегію економічного розвитку Донецької і Луганської областей, яка базується  передусім  на потребах людей (https://minre.gov.ua/news/strategiya-ekonomichnogo-rozvytku-donbasu-bazu...) та територіальних громад, в яких вони живуть.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України