Прес-центр27 листопада 2017, 15:11

Кожне питання ретельно розглянуто членами комісії з метою прийняття рішення, направленого на захист прав дітей.

Відповідно до ст. 177 Сімейного Кодексу України, батьки неповнолітніх дітей не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини щодо майнових прав дітей, а саме: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири, видавати письмові зобов'язання від імені дитини, відмовлятися від її майнових прав.

Дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається органом опіки та піклування після перевірки, що проводиться протягом одного місяця, і лише в разі гарантування збереження права юних громадян  на житло.

Вищезазначені майнові питання – це адміністративна послуга, яка проходить реєстрацію через Центр надання адміністративних послуг Кремінської райдержадміністрації,  до якого суб’єктами звернення надається заява та пакет відповідних документів, які реєструє адміністратор Центру. Так, з початку цього року Центром надано 16 таких адміністративних послуг.

Функції органу опіки та піклування на території Кремінського району виконує районна державна адміністрація.

Всі питання, пов’язані з правочинами щодо нерухомого майна неповнолітніх,  виносяться на розгляд комісії з питань захисту прав дитини Кремінської райдержадміністрації. Організаційне забезпечення діяльності комісії  здійснюється службою у справах дітей. До складу комісії входять представники структурних підрозділів, діяльність яких пов’язана із соціальним захистом прав дитини: служба у справах дітей, відділ освіти, управління соціального захисту населення Кремінської райдержадміністрації, Кремінський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, управління Пенсійного фонду України, відділу державної реєстрації актів цивільного стану Кремінського районного управління юстиції.

Чергове засіданні комісії під головуванням начальника управління соціального захисту населення РДА Юлії Коротич пройшло наприкінці минулого тижня. На ньому було розглянуто 4 питання щодо майнових прав дітей.

Кожне питання ретельно розглянуто членами комісії з метою прийняття рішення, направленого  на захист прав дітей.

Крім того, члени комісії розглянули виконання батьківських обов’язків громадянином. Матері дитини надано допомогу в формування пакету документів для вирішення питання позбавлення батьківських прав батька в судовому порядку, та підготовлено відповідний висновок органу опіки та піклування Кремінської районної державної адміністрації.