Прес-центр18 травня 2018, 15:05

Кремінщина вшанувала пам’ять жертв масових політичних репресій 1937-1938 років.

У 2017-2018 роках Україна відзначає 80-ті роковини Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років. 
За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).
Офіційно початком Великого терору став оперативний наказ НКВД СРСР № 00447 «Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів» від 30 липня 1937 р., затверджений політбюро ЦК ВКП(б) 31 липня 1937 р. Проте наявні документи НКВД (накази, листування, телеграфи) свідчать, що масові репресії готувалися заздалегідь, а наказом їх лише формалізували. Цим наказом запроваджувалися ліміти (плани) на покарання громадян. Вироки за І-ю категорією означали «розстріл», за ІІ-ю категорією – на ув’язнення в таборах ГУЛАГ (рос: Главное управление лагерей) НКВД СРСР. Якщо первинний ліміт для УРСР за І категорією становив 26150 осіб, то у січні 1938 р. він був збільшений до 83122 осіб. Із проханням про додаткові ліміти в Москву неодноразово зверталися наркоми внутрішніх справ УРСР Ізраїль Леплевський та Олександр Успенський.
Україна на державному рівні засудила страшні злочини комуністичного тоталітарного режиму, в т. ч. і так званий Великий терор 37 - 38 років. 
Щорічно у третю неділю травня в Україні проходять заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв політичних репресій, основна мета яких – збереження національної пам’яті, єднання українців під час усвідомлення причин та наслідків трагедії минулого як запоруки її неповторення. 
18 травня на міському цвинтарі біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів та політичних репресій у Кремінському районі пройшов мітинг – реквієм.
Вшанувати пам’ять жертв політичних репресій прийшли голова райдержадміністрації Наталя Чехута, голова районної ради Володимир Прокопенко, настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ о. Онуфрій, представники установ і організацій міста, студентська молодь, громадськість.
«Я бажаю кожному з нас ніколи не пережити того, що пережили сучасники епохи Великого терору. Разом із тим ми повинні пам’ятати і цю сторінку нашої історії, якою б страшною вона не була», - сказала на мітингу голова РДА Наталя Чехута. Голова районної ради Володимир Прокопенко з власного досвіду спілкування із колишнім працівником каральних органів СРСР підтвердив факт існування «рознарядки» на кількість виявлених «ворогів народу». 
Наприкінці заходу присутні віддали шану загиблим хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.