Прес-центр7 липня 2018, 08:07

Кремінщина знову гостинно зустріла учасників обласного фестивалю української народної іграшки та гри

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало, або Купайло.
Існує безліч традицій та обрядів пов'язаних із цим святом. В кожному куточку України вони мали свій характер і деякі відмінності.
Народна пам’ять зберегла Купальську обрядовість та пісні, які, як гаївки та колядки, належать до найдавніших часів, до первісних поезій та ритуалів. Звичайно, багато чого було втрачено за останнє століття, коли йшла відверта боротьба з національними традиціями і народними обрядами. 
Саме обласний фестиваль української народної іграшки та гри покликаний на відродження стародавніх українських традицій і глибше пізнання української культури та народної творчості.
Як відомо, на свято Купала наші пращури вшановували Воду й Вогонь, які вважалися цілющими силами, тому, який рік поспіль, Кремінщина гостинно зустріла гостей фестивалю на березі річки Красної. 
Участь у фестивалі цього року взяли делегації від 11-ти районів і 3-х міст.
Урочисто відкрив фестиваль та привітав всіх присутніх заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.
У свою чергу, голова Кремінської райдержадміністрації Наталя Чехута подарувала Юрію Клименку сувенірний оберіг – домовика, бо вважається що він добрий дух і турботливий господар і допомагає зберегти вдома спокій і мир. А всім керівникам громад - гостям свята Наталя Чехута подарувала ляльки-мотанки травниці. 
Протягом фестивального вечора кожен мав можливість ознайомитись із ярмаркою-виставкою майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з різних куточків Луганщини, долучитись до майстер-класів з виготовлення ляльок-оберегів, ляльок-мотанок, елементів їх вбрання, авторської глиняної, текстильно-скульптурної, в’язаної, паперової іграшок тощо.
Святковості цього року знову додавали виступи Луганського обласного козачого кінного театру «Козацька Січ» та аматорських творчих колективів. 
Слід також відмітити, що учасники фестивалю дедалі більше приходять на свято в українському національному вбранні додаючи дійству колоритності. 
Завершилося свято, урочистим нагородженням учасників та запаленням великого купальського вогнища, що є традицією святкування найзагадковішого народного свята Івана Купала.
Плекайте традиції, бо в них – пам'ять народу!