Прес-центр14 червня 2018, 10:06

Кремінська районна державна адміністрація застерігає про небезпечність отруєння грибами!

За інформацією Луганського обласного лабораторного центру МОЗ України у період з 9 по 12 червня п. р. значно збільшилась кількість випадків отруєнь населення дикорослими грибами. За цей час зафіксовано 10 випадків отруєнь, з яких двоє дітей. Одна особа внаслідок отруєння загинула. 
ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
Щоб не отруїтися дикорослими грибами
Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. 
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке: 
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів; 
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини; 
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. 
- не вживайте сирих грибів. 
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. 
Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. 
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): 
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. 
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. 
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. 
Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Інформація за матеріалами сайту: 
http://www.consumer.gov.ua/