Прес-центр19 травня 2020, 12:05

Ми пам’ятаємо: 18 травня річниця депортації кримськотатарського народу з Кримського півострова

Ми пам’ятаємо: 18 травня річниця депортації кримськотатарського народу з Кримського півострова

76 років минуло з дня трагічної події - масової депортації кримськотатарського народу з Кримського півострова. Сама операція, проведена військами НКВС, тривала лише три доби. Стільки часу знадобилося, щоб під дулами автоматів завантажити майже двісті тисяч осіб у товарні вагони.

Переміщення до Середньої Азії у важких умовах стала лише першою смертельною перешкодою з безлічі, які ще треба було пережити спецпереселенцям. Відсутність житла, їжі і будь-яких інструментів для обробки землі – шанси вижити на чужині були мінімальними. Уже в перші півроку депортації загинуло тридцять тисяч кримських татар – кожен п'ятий представник народу. Це офіційно підтверджена цифра, що фігурувала у звітах НКВС Узбецької РСР. Інформація про кількість загиблих ретельно приховувалася від населення, і тому кримські татари були змушені таємно вести перепис представників народу. За його даними, до кінця шістдесятих років ХХ століття загинуло 46% від загального числа депортованих.

18 травня 2020 року до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у закладах освіти Кремінського району забезпечується проведення актуальних виховних заходів у дистанційному режимі.

Організовані покази документальних фільмів про депортацію кримськотатарського народу з Криму, розпочату НКВС 18 травня 1944 року.

На сайтах закладів освіти та на сторінках закладів у мережі «Фейсбук» підготовлені та поширені тематичні матеріали про депортацію 1944 року - геноцид кримськотатарського народу.

Учителями історії, класними керівниками, бібліотекарями проведені  онлайн тематичні лекції та уроки, присвячені трагічним подіям, пов’язаним із геноцидом кримськотатарського народу та осіб інших національностей.

Учням запропоновано здійснити  перегляд художніх фільмів «Хайтарма», «Чужа молитва» та інших та вшанувати хвилиною мовчання усіх загиблих під час геноциду.