Прес-центр21 лютого 2020, 16:02

«Мови – це важливо!» – цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Воно мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності. Адже за оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому ЮНЕСКО своїм Рішенням прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи.
В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку інших мов національних меншин нашої держави було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.
Відтоді з’явився ще один день пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах тощо.
На Кремінщині сьогодні теж відзначали міжнародне свято. Всі учні закладів освіти від наймолодших до найстарших брали участь у заходах, присвячених Дню рідної мови: писали диктанти, читали вірші, були учасниками мовних вікторин, урочистих лінійок, доповідей.
Мова — це історія народу, його світогляд, духовний скарб нації. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію.
Українська мова – неповторна, одна з найдавніших у світі. Обов’язок кожного – досконало володіти рідною мовою, поважати її, дбати про чистоту свого мовлення.