8 лютого 2018, 10:02

На засіданні громадської ради обговорили, настільки доступними для людей з обмеженими функціональними можливостями є об’єкти оточення.

7 лютого відбулось чергове засідання громадської ради при Кремінській райдержадміністрації за участі заступника голови РДА Лариси Махури, членів комітету забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно – транспортної інфраструктури. 
В процесі підготовки до засідання члени громадської ради поставили собі за мету провести певне дослідження на тему «Людина з обмеженими можливостями в суспільстві». Задля цього вони провели опитування городян, в т. ч. молоді, на предмет їх бачення проблем людей з інвалідністю, з іншого боку – спілкувались із самими громадянами з обмеженими функціональними можливостями. 
Крім цього, було проведено візуальний моніторинг першочергових об’єктів, які мають бути обладнані елементами доступності. Підсумки такого дослідження були представлені на засідання громадської ради. Зокрема, в одній із установ, так звана кнопка виклику була встановлена, але на ділі вона виявилась не працюючою. 
В свою чергу заступник голови Комітету доступності, головний архітектор району Тетяна Євсюкова повідомила, що наразі показник забезпечення доступності до лікувальних, аптечних, навчальних та соціальних закладів, органів влади, виборчих дільниць по району становить близько 60 відсотків. Над покращенням цього показника, за яким стоять реальні проблеми реальних людей, Комітет планує працювати і надалі спільно із громадськістю. 
Обговорюючи проблематику засідання, присутні звернули увагу ще на один аспект створення привітного середовища для людей з певними обмеженнями - це виховання, перш за все, у дітей, толерантного ставлення до людей з інвалідністю. Своїм сприйняттям цієї проблеми поділилась завідуюча дитячим закладом та учасниця проекту ЮНІСЕФ «Садочок, дружній до дітей» Людмила Петрусенко. 
Загалом за тематикою засідання були висловлені різні думки із законодавчої, реальної, психологічної точок зору. Зараз йде опрацювання та узагальнення наданих пропозицій, які будуть направлені до райдержадміністрації. 
Також на засіданні голова громадської ради Валентина Шевченко прозвітувала про роботу громадської ради протягом минулого року.