Прес-центр27 березня 2020, 13:03

Надання допомоги постраждалим від домашнього насильства в умовах карантину

Надання допомоги постраждалим від домашнього насильства в умовах карантину

Протягом І кварталу 2020 року працівниками  Кремінського відділу Національної поліції  було  виявлено 15 фактів вчинення домашнього насильства. Вказаних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 1732 КУпАП та поставлено на профілактичний облік для здійснення превентивної роботи. Відносно 3 кривдників було складено терміновий заборонний припис з  метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження та повторного вчинення.

У зв'язку із запровадженням карантинних заходів, викликаних поширенням інфекції коронавірусу, появою нових стресових ситуацій та можливих фінансово-економічних труднощів збільшуються ризики вчинення домашнього насильства.

У Кремінському районі  працюють служби і установи, які незалежно від карантинних обмежень, надають  підтримку та допомогу постраждалим від домашнього насильства жінкам, чоловікам та дітям.

Отже, якщо ви зіткнулися із домашнім насильством або стали свідком цього явища, вам завжди нададуть допомогу за наступними номерами та в наступних установах і службах:

102 – відділ поліції;
0 (800) 500 335 або 116 123 (з мобільного) – Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації. Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;
103 – виклик бригади швидкої медичної допомоги;
0 (66) 641 00 74 – відповідальна особа служби у справах дітей Кремінської райдержадміністрації, якщо жертвою або свідком насильства є дитина;
0 (50) 802 34 90 – відповідальна особа районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, яка надасть дієву підтримку та допомогу постраждалим особам.

За підтримки Української фундації громадського здоров'я та ЮНІСЕФ діє мобільна бригада, яка  в умовах карантину надасть телефонне інформування і, в разі екстреної потреби, зможе виїхати для безпосередньої допомоги клієнтам:

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, Кремінський район (063) 026 29 73, (099) 366 63 08.

Нагадаємо, що домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.