Прес-центр11 серпня 2020, 08:08

Новий навчальний рік: кожному закладу рекомендується затвердити тимчасовий порядок організації освітнього процесу в період карантину

Новий начальний рік: кожному закладу рекомендується затвердити тимчасовий порядок організації освітнього процесу в період карантину.

10 серпня керівники відділу освіти Кремінської районної державної адміністрації та відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Рубіжанського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Людмила Петрусенко та Світлана Тутуніна обговорили проведення підготовчих заходів щодо початку освітнього процесу в закладах освіти району в 2020/2021 навчальному році.

Мова йде про виконання протиепідемічних та профілактичних заходів у форматі Тимчасових рекомендацій МОН України щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби(СОVID-19).

Відповідно до рекомендацій МОЗ, ВООЗ, медичних організацій інших країн, пріоритетом організації освітнього процесу в закладах освіти є дотримання принципів соціального дистанціювання, правил гігієни, використання засобів індивідуального захисту та уникнення масових скупчень осіб.

Кожному закладу рекомендується рішенням педагогічної ради затвердити тимчасовий порядок організації освітнього процесу в період карантину.  Доцільно запровадити гнучку структуру навчального року, передбачивши можливість внесення змін до термінів проведення канікул, початку та завершення навчальних семестрів з урахуванням епідеміологічної ситуації в регіоні в умовах встановлення рівня епідемічної небезпеки поширення СОVID-19 («зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний»).

На початку нового навчального року рекомендується виявити рівень опанування учнями навчального матеріалу, яким учні оволодівали під час карантинних обмежень, спланувати та організувати систематизацію та узагальнення навчального матеріалу.

Також слід звернути увагу, що при організації освітнього процесу варто уникати видів діяльності, які вимагають безпосереднього фізичного контакту між учнями: необхідно зменшити кількість комунікаційних вправ, уникати групових ігор, що передбачають тактильний контакт, проводити ранкові зустрічі із дотриманням соціальної дистанції, за можливості, на свіжому повітрі тощо.

Основні висновки, акценти, на які слід звернути увагу навчальним  закладам району, будуть представлені їх керівникам  найближчим часом.