Прес-центр15 лютого 2021, 16:02

Олег Клименчуков взяв участь у тематичному заході у Луганському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою

Олег Клименчуков взяв участь у тематичному заході  у Луганському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою.

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З цієї нагоди у військовому ліцеї у Кремінній пройшла виховна година для ліцеїстів  першого курсу.

Почесними гостями на заході стали голова Кремінської районної державної адміністрації Олег Клименчуков та учасник миротворчої операції у складі місії ООН на території колишньої Югославії, начальник ліцею бригадний генерал Валерій Ємбаков.

У період з 1992 по 1995 рік у миротворчих операціях на Балканах український національний контингент забезпечував проведення конвоїв з вантажами гуманітарної допомоги місцевому населенню, сприяв припиненню бойових дій та нормалізації ситуації, здійснював патрулювання в зонах відповідальності.

З 1995 по 1999 рік  400 українських військовослужбовців виконували  завдання на території Боснії та Герцеговини у складі Сил Виконання Угоди (IFOR) та Сил Стабілізації (SFOR) під егідою НАТО. Під час перебування в Боснії і Герцеговині українські миротворці, окрім виконання безпосередніх завдань, брали участь у відбудові, реконструкції та відновленні лікарень та шкіл, ремонті доріг, ліній електромереж, роздачі їжі сиротам та дітям, наданні медичної допомоги місцевому населенню тощо. Загалом в миротворчих місіях в Югославії взяли участь близько 14 тис.  українських військовослужбовців, 21 з яких загинули.

«Від самого початку війни на сході України тисячі учасників бойових дій виступили на захист своєї рідної землі. І нині вони проходять службу у складі Збройних сил України, поліції та інших силових підрозділах. Особистим прикладом  того, як військовий досвід може використовуватись для виховання майбутнього української армії, виховання молоді в дусі патріотизму є керівник ліцею – Валерій Ємбаков. Людина, яка бачила війну, знає ціну миру», - поділився своїми думками із молоддю Олег Клименчуков.

Закінчився захід хвилиною пам’яті за загиблими українцями в усіх війнах минулого та двадцять першого століття.