Прес-центр26 вересня 2018, 11:09

Органи місцевого самоврядування, які є засновниками друкованих ЗМІ, повинні вийти зі складу засновників до 1 січня 2019 року.

Головне територіальне управління юстиції у Луганській області вкотре нагадує, що 24.12.2015 року прийнято Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації » (далі - Закон), який набрав чинності 01.01.2016 року. Відповідно до вимог Закону органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування, які є засновниками друкованих засобів масової інформації, повинні вийти зі складу засновників друкованих засобів масової інформації до 01 січня 2019 року одним із способів, передбачених статтею 3 вищевказаного Закону, а саме:
1) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції – у разі відсутності у майні редакції державного (комунального) майна;
2) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворення редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації;
3) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з подальшою приватизацією майна редакції, що перебуває у державній чи комунальній власності, відповідно до законодавства з питань приватизації, якщо трудовий колектив редакції не подає протягом установленого цим Законом строку пропозиції про свою участь у реформуванні друкованого засобу масової інформації.
Звертаємо увагу засновників державних та комунальних друкованих засобів масової інформації на те, що у разі неподання до 31 грудня 2018 року заяви на перереєстрацію відповідного друкованого засобу масової інформації до Головного територіального управління юстиції у Луганській області (відповідно до вимог ст. 11 Закону):
- свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації буде визнано недійсним;
після прийняття рішення про визнання свідоцтва недійсним подальший випуск або розповсюдження друкованого видання відповідно до ст. 41 Закону України «Про друковані засоби масової інформацію (пресу) в Україні» вважатиметься порушенням законодавства про друковані засоби масової інформації та тягне за собою відповідальність відповідно до вимог ст. 186-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Отримати консультацію питань державної реєстрації/перереєстрації друкованих засобів масової інформації можливо за телефонами 095-362-42-02 або 0645242216
Головне територіальне управління юстиції у Луганській області.