Прес-центр27 cічня 2021, 14:01

Підготовлено проєкт Указу Президента України «Про затвердження Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки»

Підготовлено проєкт Указу Президента України «Про затвердження Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки».

Влітку 2020 року Уряд та представники громадського сектору розпочали спільну роботу над документом, що визначатиме пріоритети державної підтримки розвитку громадянського суспільства на наступні роки. Йдеться про проєкт нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки (https://bit.ly/3airCfF).

Серед напрямків, закладених  у проєкті нової Стратегії - удосконалення підходів до державної підтримки діяльності організацій громадянського суспільства та посилення співпраці між ними та органами виконавчої влади.

Зокрема, одним із основних завдань Стратегії є  розширення  механізмів  підтримки організацій громадянського суспільства з боку держави, а також збільшення замовлення послуг у таких організацій.

Досвід розвинутих  країн свідчить про те, що неприбуткові організації там  роблять набагато більший внесок у ВВП, ніж українські. Вони забезпечують зайнятість у секторі, розвивають соціальне підприємництво, допомагають вразливим категоріям громадян. До речі, більшість організацій громадянського суспільства у світі саме надають послуги та допомогу. 

Крім того, у новій Стратегії заплановано удосконалити механізм підтримки проєктів організацій громадянського суспільства на конкурсних засадах, зробити його прозорішим та зручнішим.