Прес-центр12 квітня 2018, 08:04

Порядок надання пільг мешканцям ОСББ

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. № 114 внесено ряд змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо надання та фінансування пільг на оплату житлово-комунальних послуг.  Зокрема внесено зміни до п. 10 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117, згідно з якими для пільговиків, які мешкають у багатоквартирних будинках, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи, розмір пільги на сплату внесків на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення побутового сміття самостійно визначають органи соціального захисту населення.

Зазначенні розрахунки здійснюються органами соціального захисту населення до 10 числа за попередній місяць виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, членів сім’ї, на яких поширюються пільга відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу України, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування, а також розміру внесків на відповідні витрати.

Також зазначеною постановою Уряду внесено зміни до Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256, якими передбачено, що розрахунки з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними (житловими) кооперативами в частині відшкодування витрат за надані пільги за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення побутового сміття здійснюється позачергово та у повному обсязі на поточні рахунки, відкриті в банківських установах.

При цьому передбачено, що під час здійснення розрахунків з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельними кооперативами головні розпорядники коштів місцевих бюджетів подають об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам списки одержувачів пільг, у яких обов’язково зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові одержувача, номер особового рахунка, сума фактично оплачених пільг.

Кошти, які надійшли на рахунки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів, зараховуються ними як сплата відповідних внесків одержувачами пільг.

За додатковою інформацією звертатись до управління соціального захисту населення Кремінської РДА за адресою: м. Кремінна, вул. Побєди, 1а, другий поверх, кабінет № 206 та за телефоном 3-15-03.