Прес-центр2 серпня 2018, 16:08

Повертаючись до теми розвитку туризму у Кремінському районі

Повертаючись до теми розвитку туризму у Кремінському районі.

Туристична галузь має велике значення для розвитку економіки та соціальної сфери нашого району. Аналізуючи реалізацію цього стратегічного напрямку,  необхідно відзначити, що наразі значна увага  приділяється  розвитку матеріально-технічної бази різних  видів та напрямків туризму, популяризації туристично-рекреаційного потенціалу району та  залученню учнівської  молоді до пізнання природи та історико-культурної спадщини рідного краю.

Інфраструктуру туризму Кремінщини складають 7 баз відпочинку («Сосновий бір», «Лісова поляна», «Зелена Вілла», «Будинок мисливця», «Зоря», еко-отель «Лесовичок», міні-готель «Лєсная»), 3 оздоровчих заклади відпочинку для дітей («Мрія», «Зоря», «Соснова роща»), 1 готельний комплекс «Прилісне». Також на території району діють приватні будинки відпочинку, садиби тощо.

Наявна і мережа закладів, які на даний час законсервовані або знаходяться в процесі реконструкції. Це база відпочинку «Угольок» та  санаторій «Озерний». Зокрема, база відпочинку «Угольок» КП «Оздоровчо-туристичний центр «Лісова казка» рішенням районної ради передана в оренду для відновлення її роботи.

З метою сприяння розробці інноваційних та інвестиційних проектів у туристично-рекреаційній галузі, зацікавленим суб’єктам господарювання райдержадміністрацією  надається інформаційно-консультативна та методична допомога щодо розробки проектів. Так, комунальним підприємством спільно з управлінням економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації  розроблено проект «База відпочинку «Лісова поляна» ‑ центр розвитку туризму». Ця проектна пропозиція перемогла  у конкурсному відборі проектів, що фінансуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку у 2018 році. Вартість проекту становить 3137,6 тис. грн. Проект затверджено до фінансування  розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 № 479-р.

Крім того, на 2019-2020 роки підготовлені інвестиційні проекти розвитку:  «База відпочинку «Лісова поляна» - центр розвитку туризму» ‑ загальною сумою 8485,5 тис. грн. та «Капітальний ремонт «ПЗОВ «Мрія» загальною сумою 41499,99 тис. грн.

Ці проекти направлені на конкурсний відбір проектів, які будуть реалізовуватись за рахунок коштів ДФРР  у 2019 році.

З метою розвитку спорту та спортивного туризму, знову ж таки,  за рахунок  ДФРР   у 2018 році   планується  проведення реконструкції  тренажерного залу та легкоатлетичного ядра стадіону Луганського  обласного  фізкультурного  центру  «Олімп» на загальну суму 11745  тис. грн.

Активно залучається до дитячо-юнацького туризму та краєзнавства  учнівська молодь району. Так, на базі навчальних закладів  Кремінського  району  функціонує 16 гуртків та об’єднань туристсько-краєзнавчого та екологічного напрямку.

          Питання підвищення інвестиційної та туристичної привабливості стоїть першочерговим завданням не лише на районному, а й на обласному рівні. Так, на цьому тижні відбулась  презентація нового сучасного  бренду Луганської області, а туристичний  бренд Кремінського району  вже декілька років успішно використовується на сувенірній продукції – ручках, блокнотах, чашках, футболках.   

Популяризація Кремінщини  здійснюється не лише за допомогою розповсюдження сувенірної та інформаційно-рекламної продукції, а й за допомогою  засобів мережі Інтернет. Так, завершено розробку  електронного фотоальбому Кремінського району «Кремінщина 360» з сферичними панорамами у форматі 3D, які дають змогу відвідати різноманітні місця Кремінщини: храми, пам’ятки природи, місця відпочинку. Фотопанорами розміщені на сайті Кремінської районної ради під вкладкою «Кремінщина 360» http://rajrada-krem-lg.ucoz.ua/index/360/0-276.