Прес-центр22 травня 2019, 09:05

Придбання продуктів на стихійних ринках – загроза вашому здоров’ю!

Закон України «Про благоустрій населених пунктів» забороняє самовільне встановлення об’єктів торгівлі, в т.ч. лотків та кіосків. Статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях.
Стихійна торгівля виникає не лише у випадку несприятливого соціально-економічного становища в регіоні, а й тоді, коли мешканці несвідомо «підтримують» це явище, купуючи продукти харчування в такий спосіб. Мешканці міста та району не замислюються над тим, в якій мірі можуть нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків: незрозуміла якість таких продуктів, умови їх зберігання і транспортування. Не звертають уваги покупці і на бруд, який з’являється на таких продуктах з-під ніг перехожих та з-під транспорту, що проїжджає поруч.
Також громадяни не переймаються, що можуть наразитися на серйозну небезпеку, в разі споживання такої продукції, таку як гострі кишкові отруєння. Придбання продуктів з рук - це постійний ризик отримати такі захворювання, оскільки у більшості випадків вулична торгівля є незаконною, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряється. Єдиними законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є об’єкти стаціонарної торгівлі - магазини та ринки. 
Купуючи харчові продукти на стихійних ринках не покладайтесь на вдачу, бо колись це може відгукнутись вам ціною вашого здоров’я. Отже рекомендуємо користуватися лише послугами стаціонарної мережі продуктових магазинів та ринків. Бережіть своє здоров’я та рідних!

За інформацією відділу підприємництва та торгівлі райдержадміністрації