Прес-центр20 cічня 2021, 14:01

Пріоритетність української мови у понад 30 сферах суспільного життя забезпечується Законом України

Пріоритетність української мови у понад 30 сферах суспільного життя забезпечується Законом України.

        У липні 2019 року набув чинності та поступово впроваджується Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон).

          Закон забезпечить пріоритетність української мови у понад 30 сферах суспільного життя: зокрема,  у державному управлінні, ЗМІ, сфері освіти, науки, культури, реклами, послуг. Водночас він є достатньо гнучким щодо застосування інших мов поруч з українською і взагалі ніяк не регулює приватного спілкування.

            16 січня набула чинності стаття 30 Закону, яка передбачає остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до норм цієї статті мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. 

        Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація про товари та послуги на території України надається державною мовою. 

        Виробники (виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою. Інформація про вироби (товари), роботи чи послуги доводиться до відома споживача в порядку, у спосіб та в обсязі, що визначені Законом України «Про захист прав споживачів». У разі якщо, крім державної, інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншими за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України «Про захист прав споживачів».

Раніше набрала чинності стаття 23 зазначеного Закону щодо державної мови у сфері культури, якою визначено:

мовою проведення культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів є державна мова;

оголошення, афіші, інші інформаційні матеріали про культурно-мистецькі та видовищні заходи і вхідні квитки виготовляються державною мовою;

публічне виконання та/або публічний показ театральної вистави іншою мовою, ніж державна, в державному чи комунальному театрі супроводжуються перекладом державною мовою за допомогою субтитрів, звукового перекладу чи в інший спосіб;

мовою музейної справи, мистецьких виставок,туристичного та екскурсійного обслуговування є державна мова.