Прес-центр9 серпня 2019, 08:08

Про деякі інструменти підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва

Про деякі інструменти підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва. 
Наразі Центр надання адміністративних послуг Кремінської районної державної адміністрації надає 97 адміністративних послуг. Протягом IІ кварталу 2019 р. до адміністратора Центру за консультацією звернулось 2414 осіб, надано адміністративних послуг - 2382, відмов у наданні адміністративних послуг - 53, зареєстровано звернень - 1673. До державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб підприємців при ЦНАПі звернулося 235 особи, відмов у реєстрації – 0, до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень звернулось 500 осіб, відмов у реєстрації - 0. 
Одним з інструментів підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва є максимальне залучення до участі у конкурсних відборах бізнес-проектів з розвитку власної справи та працевлаштування населення, у т.ч. ВПО, та доведення до широкого загалу підприємців інформації щодо виставкових заходів, форумів тощо. З цією метою на засідання за участі підприємців запрошуються керівники банківських установ та надається інформація щодо діючих міжнародних грантових програм з підтримки бізнесу.
Значну роль щодо залучення проектів з фінансової підтримки підприємців відіграють громадські організації. Активним учасником з розбудови бізнес-середовища в районі є ГО «Кремінська бізнес-асоціація», завдяки якій проводяться бізнес-тренінги, надаються консультації з започаткування власної справи та розробки бізнес-планів.
На базі бізнес-асоціації постійно проводяться дорадчі консультації. Так, протягом II кварталу надавались консультації з таких питань: зміни в оподаткуванні; розробка бізнес – планів; фандрейзинг.
Для стимулювання самозайнятості населення та підвищення підприємницької ініціативи, Кремінським районним центром зайнятості забезпечується надання безоплатних індивідуальних і групових консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності та фінансову підтримку у вигляді надання одноразової допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю.
У другому кварталі поточного року підприємцям району та області пропонувалось долучитися до участі у конкурсі «Програма з відновлення фінансування інвестиційних проектів малих і середніх підприємств на Сході України», яка реалізується в рамках компоненту 2.2 «Економічне відновлення та розвиток ММСП. Доступ до фінансування ММСП» за підтримки Європейського Союзу для Сходу України.
Крім того, районної Програмою розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2019 роки заплановано захід «Виділення коштів з районного бюджету, передбачених на часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого і середнього підприємництва». Ведеться робота щодо реалізації даного заходу в поточному році. Рішенням сесії від 06.06.2019 № 47/8 було затверджено Порядок використання коштів районного бюджету, передбачених на часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого і середнього підприємництва.
На виконання заходів районної Програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2019 роки та з метою популяризації підприємництва, спеціалістами управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації розроблено Положення про щорічний районний конкурс «Кращий роботодавець» та прийнято на сесії районної ради від 14.03.2109 №44/5. Завданням конкурсу є визначити роботодавців, які забезпечують найкращі умови праці та забезпечити соціальне рекламування тих роботодавців, які будуть відзначені в процесі конкурсу. 
У цьому році кращим роботодавцем року став директор ПП «Владар» Олександр Вдовиченко. 
Наостанок нагадаємо, що в районі працює телефонна «гаряча лінія» (3-18-78) для суб’єктів підприємництва, на яку можуть звернутися всі підприємці з різних питань, що стосуються підприємницької діяльності: надання роз’яснень, консультацій тощо.