Прес-центр6 листопада 2019, 13:11

Про результати виконання в районі заходів з реалізації державної регуляторної політики за 9 місяців 2019 року

Протягом звітного періоду в Кремінському районі було прийнято 45 регуляторних актів. Здебільшого, прийняті регуляторні акти стосуються місцевих податків та зборів.
Деякими органами місцевого самоврядування порушені норми Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями в частині встановлення місцевих податків та зборів.
Згідно з пунктом 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 Податкового кодексу, ставки акцизного податку для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованими суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, становить 5%.
Разом із тим, підпунктом 9.1.4. пункту 9.1 статті 9 Кодексу акцизний податок віднесено до загальнодержавних податків та зборів.
Тобто, чинним законодавством не передбачено повноваження органів місцевого самоврядування щодо встановлення акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі – Закон) рішення органів місцевого самоврядування про встановлення розміру ставки транспортного податку не містять норм регуляторного характеру, а їх прийняття не потребує реалізації процедур передбачених Законом.
Вищезазначене рішення приймалось Кремінською міською радою.
На підставі вимог Закону України від 23.11.2018 № 2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» до 31 грудня 2019 року до рішень органів місцевого самоврядування про встановлення туристичного збору не застосовуються вимоги пункту 12.3, підпункту 12.4.3 пункту 12.4 та пункту 12.5 статі 12 Податкового кодексу, а також вимоги Закону.
Таким чином, рішення органів місцевого самоврядування про затвердження розмірів ставок туристичного збору не потребує реалізації процедур, передбачених Законом.
Вищезазначене рішення приймалось Кремінською міською радою та Єпіфанівською сільською радою.
Звертаємо увагу, що ставки місцевих податків починають діяти на початку наступного року лише у випадку, коли орган місцевого самоврядування їх затвердив до 1 липня та оприлюднив відповідне рішення до 15 липня поточного року (пп.12.3.3 п 12.3 ст. 12 Податкового кодексу).
Місцеві органи мають щорічно затверджувати нові ставки місцевих податків. Якщо місцеві органи влади цього не зробили, то згідно з пп.12.3.5 п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу лише для плати за землю застосовуються ставки, які діяли до 31 грудня попереднього року. Для інших місцевих податків і зборів, встановлення яких є обов’язковим, слід застосовувати мінімальні ставки, передбачені Податковим кодексом.
Протягом звітного періоду проводилась робота по відстеженню результативності регуляторних актів. В Кремінському районі було проведено 45 базових відстежень результативності регуляторних актів, 21 – повторних, 6- періодичних.
Збільшилась кількість проектів регуляторних актів, поданих на погодження до ДРС. Протягом звітного кварталу ДРС надано пропозиції щодо удосконалення 43 проектів регуляторних актів по Кремінському району. Три проекти регуляторних актів було надіслано повторно. Крім того, органами місцевого самоврядування у порушення вимоги абзацу 2 ст. 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» проекти рішень не направлялись до ДРС (Булгаківська сільська рада).
Зважаючи на вищезазначене, звертаємо увагу регуляторних органів на неухильне виконання вимог чинного законодавства.
Водночас, повідомляємо, що на офіційному сайті ДРС http://www.drs.gov.ua/ у розділі «Регуляторна політика» створено підрозділ «Роз’яснення», де висвітлюються актуальні питання, що виникають під час здійснення органами місцевого самоврядування регуляторної діяльності.