Прес-центр11 вересня 2019, 14:09

Про створення національного природного парку «Кремінські ліси»

З метою збереження, відтворення і ефективного використання цінних природних комплексів та об'єктів басейну річки Сіверський Донець, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення 10 вересня 2019 року Президентом України прийнято  Указ № 678/2019 «Про створення національного природного парку «Кремінські ліси» (надалі – Указ).

         Зазначеним Указом створюється на території Кремінського району Луганської області національний природний парк «Кремінські ліси», який включатиме 7269 гектарів земель державної власності, а саме: 3121 гектара земель, що перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Кремінське лісомисливське господарство», що вилучаються у землекористувача та надаються національному природному парку в постійне користування, і 4148 гектарів земель, що перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Кремінське лісомисливське господарство» і включаються до території національного природного парку без вилучення у землекористувача.

         Управління щодо належного функціонування адміністрації національного природного парку «Кремінські ліси» має забезпечувати Державне агентство лісових ресурсів України.

         Також Указом скасовується раніше прийнятий Указ Президента України від 11 грудня 2009 року № 1040 «Про створення національного природного парку «Сіверсько-Донецький».

         Протягом 2019-2021 років Уряд має затвердити Положення про національний природний парк «Кремінські ліси»; вирішити питання щодо надання НПП «Кремінські ліси» у постійне користування відповідних земель та розробити і затвердити Проект організації території національного природного парку «Кремінські ліси», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об'єктів.

З повним текстом Закону можна ознайомитись на сайті Президента України  в розділі «Укази» (https://www.president.gov.ua/documents/6782019-29553).