1 грудня 2017, 11:12

Реформу системи охорони здоров’я обговорили члени громадської ради.

Сьогодні члени громадської ради при Кремінській райдержадміністрації зустрілись із головним лікарем Кремінського РТМО, головою асоціації медичних працівників Кремінського району Ларисою Кульбач. 
Лариса Кульбач надала інформацію стосовно функціонування госпітальних округів, а також стосовно основних принципів реформи - створення системи страхової медицини та нового центрального органу влади у сфері медицини (Центру національного здоров’я), запровадження гарантованого пакету лікування на первинному рівні, можливість вибору лікаря; впровадження досвіду міжнародних практик медичного обслуговування та інше. 
За словами головного лікаря КРТМО, реформа багато в чому відповідає на виклики, перед якими опинилась існуюча медична галузь. В ній чітко окреслені види медичних послуг, на які держава стовідсотково виділятиме кошти. Мова йде про екстрену, первинну та паліативну допомоги, вагітність та пологи. Окрім того, медична реформа передбачає продовження програми реімбурсацію ліків, тобто, механізм відшкодування вартості медикаментів. Наразі такий механізм присутній при діагнозах артеріальна гіпертензія, бронхіальна астма та цукровий діабет 2-го типу. За словами головного лікаря, після впровадження реформи цей перелік пільгових категорій значно збільшиться.
Також було наголошено на тому, що функціонування реформованих медичних закладів другої ланки, буде започатковано з 2019-2020 років. З початку нового року «по-новому» будуть працювати тільки медичні заклади первинної ланки – сімейні лікарі. Скоріш за все, не змінитися к у наступному році і методика надання медичних послуг жителям Красноріченської ОТГ.