Прес-центр4 червня 2019, 10:06

Що треба знати про колективний договір!

Колективний договір є нормативним актом, який у відповідності з чинним законодавством України регулює на підприємствах, в організаціях та установах усіх форм власності виробничі, трудові та соціально-економічні відносини, забезпечує соціально-правовий захист працівників та власника або уповноваженого ним органу.

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм  власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право  юридичної особи. Набирає чинності від дня підписання його сторонами або від дня, зазначеного в ньому, і діє до часу укладання нового або перегляду чинного, якщо інше не передбачено договором.

Зміст цього нормативного актувизначають сторони. У ньому передбачаються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

зміни в організації виробництваі праці;
забезпечення продуктивної зайнятості;
нормування оплати праці;
встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат(премій, доплат, надбавокта інші);
встановлення гарантій, компенсацій, пільг;
участь трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибуткупідприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом);
встановлення режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;
умов і охорони праці;
забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;
гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій працівників;
умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці;
забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;
заборона дискримінації;
вирішення трудових спорів.

Можна передбачити додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Відповідно до ст. 15 Кодексу Законів про Працю колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади.

Повідомна реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до колективних договорів по Кремінському району проводиться відділом з питань праці Управління соціального захисту населення Кремінської районної державної адміністрації за адресою вул.. Побєди,1а, м. Кремінна, кабінет 205.

На 01.06.2019 Управлінням соціального захисту населення здійснено 26 повідомних реєстрацій колективних договорів, змін та доповнень до них, у тому числі 11 колективних договорів та 15 змін та доповнень.