Прес-центр29 березня 2021, 17:03

Щоб глобально вирішити проблеми України необхідний діалог на усіх рівнях, – Сергій Гайдай поділився досвідом ефективної комунікації з громадою

Представники влади, громадськості та ЗМІ навчаються ефективно комунікувати в умовах нового територіально-адміністративного устрою.

«Круглий стіл» та дводенний тренінг з цього питання відбувається у Сєвєродонецьку в рамках «Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Компонент ІІ: місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади в Україні».

«Я власним прикладом завжди демонструю і доводжу керівникам, що спілкуватись із громадою завжди на користь. Щоб глобально вирішити проблеми України необхідний діалог на усіх рівнях», - звернувся до учасників «круглого столу» очільник Луганщини Сергій Гайдай. – «Усі ми знаємо притчу про Мойсея, який 40 років водив іудеїв по пустелі, щоб народилися діти дітей… тобто, щоб народилися люди з іншою філософією, а пустеля – це, так би мовити, вакуум від інформації, перш за все, неправдивої. Але в нас немає 40 років», – пожартував він та додав, що коли дві людини не знаходять спільної мови – винуваті обидва.

Він наголосив, що тільки спільними зусиллями органи влади, ЗМІ та громадськість зможуть протидіяти інформаційній агресії з боку РФ, створюючи на Луганщині інформаційне поле якісної та достовірної інформації, та запевнив, що місцеві видання, яким традиційно довіряють у своїх громадах, будуть підтримані за рахунок обласного бюджету.

«Питання дуже важливе. У кожній громаді повинен бути фахівець, відповідальний за комунікацію – такий собі «провайдер правди». Особлива ситуація сьогодні у військово-цивільних адміністраціях, які є синтезом місцевого самоврядування, виконавчої влади та громади. Тут особливо важливе створення громадських платформ для обговорення управлінських рішень», – зазначила спеціаліст із розвитку місцевого самоврядування ПРООН Ірина Жученко.

Вона також наголосила на перевазі саме такого формату комунікації, адже  громадська платформа не передбачає персоніфікованого складу. Тож долучитись може кожний небайдужий громадянин.

Слід відзначити, що зміна територіально-адміністративного устрою, автоматично призвела до зменшення кількості Громадських рад при РДА, тому перед органами місцевого самоврядування постало завдання створення нових комунікаційних майданчиків для залучення громадськості до процесу прийняття управлінських рішень, впровадження методів прямої демократії та реалізації проєктів місцевого розвитку.