Прес-центр15 лютого 2021, 10:02

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Ця пам’ятна дата приурочена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.
Офіційно дата була встановлена  11 лютого 2004 року указом Президента України.

Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. Незалежні ж дослідники називають у десятки разів більші цифри поранених і убитих.

72 українських воїни зникли безвісти. Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за участь у  громадянській війні іншої держави.

Крім афганців, цього дня вшановують й інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. Наші земляки у складі військових або миротворчих місій перебували в Югославії (90 – ті роки), Сьєрра – Леоне (2000 – ні роки), в Єгипті, а також перебували на Кубі, в Угорщині.  Але, звісно, найбільша кількість учасників бойових дій – це ті, кого ми називаємо афганці.

122 кремінських хлопця свого часу проходили військову службу у Республіці Афганістан. П’ять із них – загинули. В 1997 році у парку Слави у м. Кремінна було відкрито пам’ятний знак загиблим воїнам – інтернаціоналістам.

15 лютого 2021 року голова Кремінської райдержадміністрації Олег Клименчуков поклав квіти до пам’ятного знаку. «Хочу побажати учасникам бойових дій здоров’я, особистих успіхів і досягнень, добробуту і затишку у родинах. Хай ваш бойовий досвід, вольові якості стають  в нагоді в нашому сьогоденні. Шана і повага живим, вічна пам'ять загиблим і померлим», - сказав голова РДА.

Пам'ять загиблих  учасників бойових дій вшанували хвилиною мовчання.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників, багато з них, на жаль, загинуло.