Прес-центр12 вересня 2018, 13:09

Сьогодні в райдержадміністрації пройшло засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

На виконання доручення КМУ щодо проведення заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості та доходів населення, 12 вересня пройшла нарада під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Позняка. 
До участі в обговоренні були запрошені представники районного центру зайнятості, Рубіжанського об’єднаного управління Пенсійного фонду, Кремінського відділення Рубіжанської ОДПІ та управління соціального захисту населення. 
За підсумками наради були надані протокольні доручення, серед яких – розроблення пам’яток роботодавцям щодо легалізації найманих працівників з метою розповсюдження серед суб’єктів малого і середнього підприємництва, моніторинг створення нових робочих місць у Кремінському районі.
Як відомо, легалізація зайнятості населення та заробітної плати - один із важливих факторів соціальної стабільності в суспільстві. Основа соціальної захищеності працівника - офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Заробітна плата - одна із головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення.
Необхідно пам’ятати, що ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «у конвертах», роботодавець фактично позбавляє працівника захисту своїх трудових прав на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві, гарантій за колективним договором, отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу та інше. І головне - через несплату єдиного соціального внеску і податків наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по старості, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством, адже пенсію буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Крім того, місцевий бюджет не отримає кошти, які допомагають громаді розвиватись і підтримувати соціальні і культурні програми.